Oväntat svag orderingång för Getinge

Medicinteknikbolaget Getinge drar åt bromsen för ventilatorproduktionen efter rekordproduktionen tidigare i covid-19-pandemin, enligt vd Mattias Perjos. Samtidigt viker orderingången mer än väntat, vilket trycker ned aktien rejält på Stockholmsbörsen.

Carl Bennet, huvudägare i Getinge. Arkivbild.

Carl Bennet, huvudägare i Getinge. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-16 08:05

Getinge-aktien faller nästan 10 procent i den inledande handeln efter bolagets rapport för tredje kvartalet. Därmed reduceras börsuppgången hittills i år till knappt sju procent.

Orderingången för ventilatorer ökar fortfarande något. Men det är på "en mindre spektakulär nivå" och totalt minskade orderingången med 5,3 procent i tredje kvartalet.

"Osäkerheten har kommit tillbaka"

Samtidigt är utsikterna osäkra, varnar Mattias Perjos. Han avstår därför från att avge någon försäljningsprognos för 2020, trots att det bara återstår ett par månader av året.

– Osäkerheten har kommit tillbaka, säger Perjos.

I augusti såg trenden tydligare ut. Och då började man planera för att dra ned på tillverkningen av ventilatorer till den hårt ansträngda akutsjukvården i covid-19-pandemin runt om i världen.

– Nu är vi några veckor in i en andra våg, som redan har blivit extremt jobbig på vissa marknader, som i Storbritannien, Frankrike, Spanien och delar av USA. Det har gjort att det har börjat spreta på flera håll nu och det är betydligt mer svårbedömt, säger han.

– Det är inte möjligt att ge en trovärdig prognos helt enkelt, inte ens för innevarande år, tillägger han.

10 000 ventilatorer på ett kvartal

Produktionskapaciteten av ventilatorer ökades kraftigt under slutet av första och under hela andra kvartalet, upp till en toppnivå i juli. Sedan dess har orderboken betats av.

– Vi planerar nu för en nedrampning under slutet av oktober, men framförallt i november och december. Vi får bedöma takten på den nedrampningen baserat på hur efterfrågan utvecklats, för den har tagit fart lite grann igen nu i slutet på tredje kvartalet kopplat till andra vågen, säger Perjos.

– Vi går ned från tre skift, definitivt till två och förmodligen till ett skift. Men vi ser till att ha komponenter tillgängliga för att kunna svara upp även mot en högre efterfrågan, tillägger han.

Med produktionslyftet sedan i somras har Getinge på tre månader levererat cirka 10 000 ventilatorer. Det är ungefär samma antal som bolaget producerade under hela 2019.

Nedtrappningen av produktionen som nu står för dörren innebär att en hel del extra personal som tagits in under produktionstoppen nu inte längre behövs. Men hur många som berörs vill Perjos inte spekulera i.

Räknar med att vårdskulden växer

Getingechefen räknar med att efterfrågan på ventilatorer kommer att mattas av framöver. Men efterfrågan på så kallad ecmoterapi (hjärt- och lungmaskiner) antas ligga stabilt och efterfrågan inom affärsområdet Surgical Workflows, som säljer utrustning till operationssalar och dylikt, kommer gradvis tillbaka.

– Det har byggts upp en vårdskuld, som måste betas av förr eller senare. Men det blir nog lite mer utdraget i tiden.

Tidigare räknade Getinge med full kapacitet inom Surgical Workflows mot slutet av 2020.

– Det kanske inte är lika sannolikt nu om det kommer en andra våg med lite mer kraft, säger han.

Han påminner om att det inte innebär att vårdskulden försvinner.

– Snarare är det så att den tyvärr kommer att växa. Så det blir en utmaning under 2021 och förmodligen en bit in i 2022 också.

Komponentförsörjningen var problematisk tidigare i covid-19-pandemin. Men under tredje kvartalet har det bara var någon enstaka bristsituation, enligt Perjos.

Fakta: Getinges delårsrapport i korthet

Det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Getinge redovisar en vinst före skatt på 1 841 miljoner kronor tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 315 miljoner kronor samma period i fjol.

Rörelsemarginalen sköt i höjden med 24 procent, vilket kan jämföras med 6,9 procent ett år tidigare. Detta medan försäljningen lyfter till 7 976 miljoner kronor, upp från 6 236 miljoner.

Orderingången sjönk dock till 5 898 miljoner kronor, från 6 678 miljoner ett år tidigare.

Orderingången inom enheten som tillverkar produkter för livsuppehållande vård, Acute Care Terapies, blev 3 285 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 3 690 miljoner ett år tidigare.

Getinge skriver att det var fortsatt tillväxt inom avancerade IVA-ventilatorer, men på en lägre nivå än under föregående kvartal. Samtidigt nådde orderingången inom produkter för hjärt-kärlingrepp inte upp till fjolårets nivå även om den ökade mot kvartalet före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!