Oväntat svag prognos från Spotify

Pandemiåret 2020 blev ett fantastiskt tillväxtår för Spotify. Osäkerheten kring pandemin gör dock att musiktjänsten lägger prognosen för första kvartalet klart under marknadens förväntningar.

Musiktjänsten Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, redovisar bokslut för 2020. Arkivbild

Musiktjänsten Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, redovisar bokslut för 2020. Arkivbild

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-03 05:31

Den oväntat svaga prognosen trycker ned Spotify-aktien – en av pandemins börsraketer. Aktien faller med nästan 8 procent i onsdagens inledande handel på New York-börsen.

"Efter ett starkt andra och tredje kvartal uppnådde eller överträffade vi våra mål nästan oavsett hur man mäter under fjärde kvartalet", skriver Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek när han summerar fjolårets fjärde kvartal.

Ek beskriver utvecklingen som anmärkningsvärd.

Oväntat stort intäktslyft

Spotify redovisar ett oväntat stort lyft för intäkterna i fjärde kvartalet 2020, upp med 17 procent till 2,17 miljarder euro. Det kan jämföras med en snittprognos på 2,15 miljarder euro enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Av rapporten framgår att antalet användare per månad lyfte till 345 miljoner under fjolåret, medan antalet premiumabonnenter steg till 155 miljoner.

Det var mer än vad Spotify själv hade räknat med.

Lönsamheten, enligt bruttomarginalen, blev också bättre än väntat. Och annonsintäkterna slog också förväntningarna, även om pandemin hade en negativ effekt. Tillväxten för annonsintäkterna är enligt Spotify stark i årstakt i alla regioner och i olika kanaler på plattformen.

Svårt att göra prognoser

Podcast-konsumtionen bland användarna fördubblades nästan i fjärde kvartalet jämfört med ett år tidigare och fortsatte upp med 22 procent i det senast avslutade kvartalet jämfört med kvartalet före.

Enligt Spotify är det svårt att göra prognoser i nuläget, men bolaget säger att man räknar med att kunna uppnå målen och att det finns utrymme för positiva överraskningar.

Spotify räknar med att intäkterna under första kvartalet hamnar någonstans mellan 1,99-2,19 miljarder euro. Den prognosen ligger något lägre än snittprognosen bland analytiker på 2,23 miljarder euro.

Bolagets prognos för premiumabonnenter på 155-158 miljoner vid utgången av första kvartalet är också något lägre än snittprognosen på 163,5 miljoner.

Spotify-aktien, noterad på New York-börsen, hade inför bokslutet lyft med 10 procent hittills i år – en uppgång som nästan raderades av kursraset efter rapporten.

Men i fjol var kursuppgången hela 110 procent och börsvärdet ligger trots onsdagens kursfall på nästan 65 miljarder dollar.

På Stockholmsbörsen finns det bara tre bolag med högre börsvärde: Astra Zeneca, Atlas Copco och ABB.

Fakta: Kraftigt lyft för premiumabonnenter

Antalet premiumabonnenter ökade med 24 procent jämfört med ett år tidigare och antalet, 155 miljoner, kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 153 miljoner premiumabonnenter.

Totalt lyfte antalet användare av Spotify med hela 27 procent under 2020, till 345 miljoner användare.

Omsättningen steg 17 procent till 2,17 miljarder euro i fjärde kvartalet, upp från 1,86 miljarder euro ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en intäktsökning till 2,15 miljarder enligt en sammanställning av prognoser.

Resultatet blev en förlust på 66 cent per aktie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!