Överflödigt vin kan bli etanol i coronakrisen

Europa är världsberömt för sina förstklassiga viner – men i år varnar producenter för att coronaviruset gör att de håller på att drunkna i överskottet. Hundratals miljoner liter kan nu komma att förvandlas till etanol för industriellt bruk.

Världens största vinexportör Frankrike tampas nu med överskott på grund av minskande efterfrågan i coronakrisens spår.

Världens största vinexportör Frankrike tampas nu med överskott på grund av minskande efterfrågan i coronakrisens spår.

Foto: Francois Mori/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-16 19:15

2016 skadades vinstockarna av hagel. Året därpå av frost. 2018 blev druvskörden äntligen god – för att förra året drabbas av frost och torka. Och nu är det coronaviruset som har slagit hårt mot Jean-François Bordet och andra producenter i det franska vindistriktet Chablis.

– Vi jobbar fortfarande och betalar vår personal. Men samtidigt säljer vi ingenting. Det är väldigt tufft psykiskt att inte veta om eller när försäljningen tar fart igen, säger hantill The Guardian.

Fullt i förråden

Stängda barer och restauranger i kombination med krympande export utanför EU har minskat efterfrågan på vin. Konsumtionen i EU-länderna väntas minska med 8 procent jämfört med genomsnittet de senaste fem åren, enligt en prognos från EU-kommissionen.

Och det är inte bara den minskade försäljningen som oroar, utan det finns också logistiska utmaningar. Eftersom vinkällarna fortfarande är fulla av osålda buteljer finns inget utrymme för det nya vinet som vanligtvis tar plats där efter höstens skörd.

De europeiska producenterna befinner sig i en situation som påminner om den så kallade vinhavskrisen i mitten av 00-talet. Då tvingades EU till en översyn av sin jordbrukspolitik för att minska den enorma överproduktionen. Innan hade producenterna betalats för att destillera vinöverskottet till råalkohol för industriellt bruk – en krissubvention som EU gärna ville få bort.

Men i och med coronapandemin har den gamla krisåtgärden hamnat i centrum för debatten igen. Vinjättarna Italien, Frankrike och Spanien kräver att EU ska öronmärka 350 miljoner euro (3,7 miljarder kronor) för att 10 miljoner hektoliter vin ska kunna förvandlas till etanol.

– Destillation är ett alternativ, säkert mindre lönsamt än försäljning av vin, men som gör det möjligt för vinodlare att klara sig och också kunna skörda 2020, säger den franska EU-parlamentarikern Éric Andrieu till The Times.

Kräver stödpaket

Men påtryckningarna har hittills varit fruktlösa och svaret har varit att det här är något som måste finansieras genom redan befintliga budgetar för medlemsländarnas vinprogram.

Och i veckan beslutade Frankrike att avsätta 140 miljoner euro (1,5 miljarder kronor) i krisstöd för destillationen. Men landets största jordbruksfack FNSEA har krävt ett stödpaket på 500 miljoner euro (5,3 miljarder kronor), där ungefär hälften skulle utgöras av ett krisstöd för just destillation.

I Italien har lantbrukarförbundet Coldiretti lagt fram en plan för regeringen som går ut på att förvandla minst tre miljoner hektoliter billigt vin till desinfektionsmedel. Det ses dock inte som ett alternativ för producenter av högklassiga viner som Barolo som går att spara i årtionden.

"Haft skadlig effekt"

Nu när europeiska länder så sakteliga börjar fundera på att ta steg tillbaka mot det normala kommer försäljningen av vin med all sannolikhet snart att vända uppåt igen. Men krisen kan också innebära skador för industrin som är svårare att reparera, varnar branschorganisationen OIV.

– I Europa kan nedstängningen medföra en volymminskning på 35 procent och en försäljningsminskning på nästan 50 procent, sade OIV:s generaldirektör Pau Roca nyligen i en video.

– För tillfället är alla överens om att nedstängningen har haft en skadlig effekt, förmodligen irreversibel om inte exceptionella offentliga resurser för återuppbyggnad läggs fram.

Fakta: Rekordnotering förra vinåret

Den internationella vinhandeln uppgick till 31,8 miljarder euro förra året, enligt branschorganisationen OIV. Det beskrivs som en rekordnotering.

Italien är det mest vinproducerade landet i världen, med en produktion på 47,5 miljoner hektoliter förra året medan Frankrike producerade 42,1 miljoner hektoliter. Frankrikes export uppgick dock till 9,8 miljarder euro att jämföra med Italiens 6,4 miljarder euro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!