Palmoljeindustrin hotas av arbetskraftsbrist

Den malaysiska markägarföreningen, MEOA, uppmanar regeringen att öppna upp gränserna så att utländsk arbetskraft kan återvända till arbetet, skriver Reuters.

Palmoljeplantage i västra Malaysia. Oljepalmer är en av de viktigaste kommersiella grödorna i Malaysia. Arkivbild.

Palmoljeplantage i västra Malaysia. Oljepalmer är en av de viktigaste kommersiella grödorna i Malaysia. Arkivbild.

Foto: Filip Verbelen / Greenpeace / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-27 10:45

När de malaysiska gränserna stängdes på grund av coronapandemin, i mitten på mars, lämnade tusentals arbetare plantagen för att resa hem.

Palmoljeindustrin i Malaysia, som är världens näst största producent och exportör av palmolja, består i normala fall av omkring 70 procent utländsk arbetskraft och framför allt på fälten består en stor del av arbetarna av utländsk arbetskraft från Indonesien eller Bangladesh.

MEOA, som samlar markägare inom jordbruksindustrin i Malaysia, menade i sitt uttalande att det handlar om industrins överlevnad och varnar för att om inte palmoljeindustrin åter tillåts ta in utländsk arbetskraft kan det få stora konsekvenser för hela industrin.

– Ett av de största orosmolnen är att högsäsongen bara är några månader bort och palmoljeindustrin är helt beroende av arbetarnas tillgänglighet, säger föreningen.

MEOA framhåller att en minskad produktion skulle leda till minskad tillgång av bland annat rå palmolja eftersom utvinningsgraden även skulle påverka kommande år. Det i sin tur kan pressa upp priserna och på sikt komma att leda till en nedgång i industrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!