Juli och sommarstiltje? Nej, inte på rapportfronten. Nu i veckan inleds rapportfloden för bolagen på Stockholmsbörsen och allra mest intensivt blir det på fredag. Då ska jättarna Ericsson, Volvo, Nordea, Telia och Swedbank inom loppet av ett fåtal timmar visa korten.
Det är tre månaders resultat som av naturliga skäl i stor omfattning präglats av coronapandemin, vilket också kommer märkas i resultaträkningarna, säger Peter Malmqvist, mångårig aktieanalytiker och för närvarande oberoende.
– Man kan lugnt säga att det här förväntas bli ett av de sämre kvartalen jag upplevt som analytiker, bedömer han.
Ingen munter läsning
Peter Malmqvist hänvisar till en sammanställning som företaget Infront gjort av analytikernas prognoser inför rapportfloden. Det är knappast någon munter läsning:
Resultatet före skatt beräknas bli 59 procent lägre än för ett år sedan och endast 19 av 86 bolag spås redovisa stigande vinst.
Hur illa är det då? Som jämförelse kan nämnas att under finanskrisen var fallet 33 procent fjärde kvartalet 2008 och 39 procent första kvartalet 2009.
– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.
Utvecklingen till trots har de globala börserna återhämtat sig starkt. Stockholmsbörsen är bara några procent från att ligga plus/minus noll för året och på Wall Street har Nasdaqs kompositindex tack vare techbolagens uppgång en ny högstanivå. Utifrån börshumöret skulle det antas att ekonomin efter coronautbrottet nu intagit en V-formad återhämtning.
Ingen gratislunch
Peter Malmqvist har under hela perioden inte alls varit lika säker på detta.
– Det här är ingen gratislunch. Staterna ställer upp och betalar upp till 70 procent av lönen för dem som nu permitterats. De pengarna måste lånas upp och det betyder ett accelererat budgetunderskott i alla länder. Rent cyniskt kan man säga att folk haft semester tolv veckors tid även om ingen upplevt det som så. Det måste betalas av någon och den kostnaden tar vi från framtiden.
– Jag anser att prognoserna är för positivt satta för 2021.
Hur nu bolagen ser på framtiden i närtid blir den stora frågan under rapportperioden. Vad kommer till exempel industribolag som Volvo säga om exempelvis orderingången, traditionellt sedd som en viktig konjunkturmätare.
Banksektorn som står för en fjärdedel av Stockholmsbörsens vinstfördelning blir som vanligt betydelsefull. Där väntas ett vinstfall på cirka 20 procent för Handelsbanken och SEB medan Swedbank och Nordea ligger i spannet 30–35 procents nedgång enligt Malmqvist.
Det som dock talar för en motsatt utveckling är att flera bolag, bland annat Husqvarna, Intrum och Kindred kommit med omvända vinstvarningar.
I veckan kommer svaren.