Indikatorn för september stiger med sex enheter från förra månaden och andelen hushåll som tror på stigande priser har ökat med tre procentenheter till 55 procent. Andelen hushåll som i sin tur tror på sjunkande priser uppgår samtidigt till nio procent jämfört med tolv procent, medan andelen som tror på oförändrade priser ökat från 27 till 29 procent.
Boprisindikatorn som den här månaden ligger på 46 är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och den andel som i sin tur tror på fallande priser.
"Nu är hela vårens rekordstora nedgång återhämtad och hushållens boprisförväntningar tillbaka där de låg innan pandemin slog till. De dramatiska svängningarna i boprisindikatorn har inte återspeglats i motsvarande rörelser i de faktiska priserna. De har tvärtom utvecklats ganska stabilt under våren och sommaren och det är tydligt att både hushåll och analytiker initialt överskattade pandemins negativa betydelse för bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.
Den allt större optimismen gör också att allt färre hushåll nu planerar att binda sin ränta den kommande tremånadersperioden, ned en procentenhet.
"Det är mycket ovanligt att så få som två procent uppger att de tänker binda räntan på sina lån. Det är också lite överraskande att det kommer nu, när de bundna räntorna i de flesta fall är lägre än de rörliga och man alltså inte betalar något för att binda", säger Jens Magnusson.