Det är sommarlov. Kusinerna Victoria Tabib, 11, och Emilia Can, snart 11 år, är ute på stan i Stockholm. Med sig har de mamma och mormor.
– Jag får 20 kronor i veckopeng, berättar Emilia Can.
– Jag tycker att det räcker. Ibland när man liksom sköter sig mer så brukar man få tio kronor extra, så då får jag 30 kronor. Jag brukar spara till vissa saker jag vill ha och ibland köper jag godis. Och ibland andra saker som jag vill ha, fortsätter hon.
Hon tycker att det är "väldigt lätt" att förstå sig på pengar och Victoria Tabib, som får 100 kronor i månadspeng, säger att "det är ganska svårt" att förstå sig på. Månadspengen får hon via överföringsappen Swish.
– Jag har använt kontanter, när jag var mindre, typ nio år, då hade jag kontanter. Nu får jag Swish, för att jag har ett bankkort nu, säger Victoria Tabib.
Veckopeng – gyllene tillfälle
Att precis som de både kusinerna få vecko- eller månadspeng är ett gyllene tillfälle att introducera diskussionen om hushållning av pengar för barn, enligt två experter. Att som barn eller ungdom få egna pengar innebär mycket mer än att kunna köpa sitt eget godis – det förbereder det ekonomiska tänkandet inför vuxenlivet.
Samtidigt är det allt färre som ger sina barn vecko- eller månadspeng, vilket är problematiskt, enligt Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
– När man inför det så är det väldigt bra att prata om grundläggande saker som hur mycket det är och vad det ska räcka till, exempelvis lördagsgodis. Eller så kan man spara, så har man dubbelt så mycket nästa vecka, säger Jens Magnusson.
– Det är viktigt att man fullföljer det praktiskt – när pengarna är slut, så är de slut, och att barnen inte får mer. Då förlorar man pedagogiken, tillägger han.
"Ju tidigare desto bättre"
I Sverige drar vi oss generellt för att prata om pengar, om hur mycket vi har i lön eller vad vi sparar varje månad, enligt Jens Magnusson.
– Vi tycker det är känsligt, vilket är synd. Särskilt när det kommer till barnen, som måste få lära sig hantera pengar, och det utan att känna en ekonomisk stress eller förväntningar från omgivningen, säger han.
Och experterna är eniga: ju tidigare föräldrar börjar prata pengar med barnen, desto bättre.
– När barnen börjar skolan ska man absolut börja prata med dem om pengar, men det måste så klart anpassas efter barnets ålder och nivå. Men man kan inte börja för tidigt, däremot är det många som börjar för sent, säger Jens Magnusson.
Hälsosam relation
Samtidigt finns i många fall en överdriven rädsla för att låta barnen höra de ekonomiska diskussionerna i hemmet. Det finns nästan inga hushåll som inte har prioriteringsbehov i sin budget, och det förstår barn. Med det är det bra att involvera barnen i valsituationer, enligt Magnusson.
– Det är inte konstigt att man kanske behöver välja mellan att bygga om hemma eller åka på en resa. Det är bra om man kommer in i att man har ett ekonomiskt tänk tillsammans med barn. Däremot får man aldrig lägga på en ekonomisk ångest på sitt barn, konstaterar han och fortsätter:
– Familjens ekonomi är i slutänden alltid de vuxnas ansvar.
Sharon Lavie, oberoende familjeekonom, betonar också vikten av att låta barnen lyssna på samtalen om ekonomi i hemmet.
– Genom att höra föräldrar eller andra vuxna förebilder prata om pengar, planering och sparande får barnen en hälsosam relation till pengar och ekonomi och kan bygga en egen stark ekonomi i framtiden, säger hon.
"Tjat och ifrågasättande"
Vad finns det då för risker med att inte prata ekonomi med barnen? En risk är att det ofta blir tjat och ifrågasättande när det gäller önskemål, en annan är att barnen jämför sig med andra oaktat vilken ekonomi den familjen har.
– Risken på lång sikt finns att barnen växer upp utan förståelse för hur samhället fungerar och får svårt att hantera sin ekonomi i vuxen ålder, säger Sharon Lavie.
Det kan skapa en situation där de som vuxna har svårt att planera för utgifter och räkningar – eller tar snabba konsumtionslån då de är uppvuxna med att när pengarna tar slut så "hämtar" man bara nya.
– Lyckas man inte stoppa spiralen i tid kan det leda till betalningsanmärkningar. Det i sin tur kan försvåra en rad situationer, säger Sharon Lavie.