Priset på åkermark ökar – Skåne dyrast

De senaste tio åren har priset på åkermark ökat med 38 procent. I Skåne finns den bördigaste – och därmed mest attraktiva – marken.
–Ju mer avkastning man kan få från marken, desto mer kan man betala, säger Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & Co.

Priset på åkermark har ökat. Arkivbild.

Priset på åkermark har ökat. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-17 06:03

Fastighetsmäklaren Ludvig & Co sammanställer en åkermarksrapport varje år. Där framgår att den stadiga prisökningen visserligen stannade av något under 2020 jämfört med 2019 – men att priserna över längre tid, det senaste decenniet, har skjutit i höjden. Speciellt för de bördigaste markerna.

Toppnoteringen för 2020 var ett pris på 536 000 kronor per hektar.

– Vi började mäta 2003 och då ser man rätt så tydligt att prisbilden har stigit rejält. Inte minst för den mest bördiga åkermarken, säger chefsmäklaren Markus Helin.

Han säger att anledningen till att priserna ökar har att göra med två saker: Tillgång och efterfrågan och ett lågt ränteläge.

– Det handlar om att man inte köper åkermark om man inte långsiktigt får ihop kalkylen.

Bördigast längs kusten

Enligt Ludvig & Co finns den bördigaste och dyraste marken längs den södra och västra kusten i Skåne, samt i delar av Östergötland.

– Skåne är lite lustigt. Den absolut dyraste åkermarken finns i Skåne, men där finns också åkermarker som inte är lika bördiga. All åkermark i Skåne är inte lika åtråvärd, säger Markus Helin.

Genomsnittspriset för åkermark i landet låg på 145 000 kronor per hektar under 2020. Den dyraste kategorin av mark gick för, i snitt, 340 000 kronor. Billigast är det i Norrland.

– Det växer inte lika bra helt enkelt, det är inte lika bördigt. Sen finns det naturligtvis bättre och mindre bra jordar också, men det är väldigt stor skillnad i pris.

Priset där ligger i snitt på 25 000 kronor.

Hög medelålder

Medelåldern för den som köper åkermark är 50 år och för den som säljer 65. Det är en mansdominerad marknad, där endast 14 procent av köparna är kvinnor. Dessutom är det väldigt få som ger sig in på marknaden utan att tidigare ha ägt mark. Nykomlingar stod för endast sju procent av köpen under 2020.

– Det blir svårt för till exempel ungdomar som vill komma in på marknaden och driva lantbruk. För dem är det jättesvårt att betala de höga priserna. Det är mycket lättare att få till finansieringen om du redan har drivit lantbruk en längre tid, säger Markus Helin.

Jämfört med 2019 ökade priset för alla åkermarker under 2020 – förutom i den billigaste och dyraste kategorin, där det sjönk något, men det har enligt Markus Helin inte med coronapandemin att göra.

– Gällande efterfrågan har vi inte sett att pandemin direkt har påverkat prisbilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!