Prisökningar på lägenheter bromsar in

Från rekordnivåer bromsade prisökningarna in på lägenheter i mars och på vissa håll sjönk de till och med. Villapriserna fortsatte samtidigt att stiga kraftigt i hela landet.

Bostadsmarknaden i Sverige är fortfarande het men lägenhetspriserna bromsade in på flera håll i mars och i på en del höll märktes även prisminskningar, enligt SBAB:s och Boolis prisindex. Arkivbild.

Bostadsmarknaden i Sverige är fortfarande het men lägenhetspriserna bromsade in på flera håll i mars och i på en del höll märktes även prisminskningar, enligt SBAB:s och Boolis prisindex. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-02 06:11

I storstadsområdena samt i södra Sverige steg bostadsrättspriserna ytterligare i mars, jämfört med månaden före. Men prisökningstakten bromsade in tydligt. I stora delar av landet sjönk lägenhetspriserna. I mellersta Sverige sjönk priserna med 1,1 procent och i norra Sverige med 0,3 procent, enligt SBAB:s och Boolis prisindex.

"Enskilda månadsutfall ska förstås tolkas med viss försiktighet. Den under mars lägre prisökningstakten på lägenheter än i februari och prisfallet i vissa regioner i Sverige talar dock möjligen för att prisuppgången nu mattas av", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Storgöteborg går mot strömmen. Där ökade lägenhetspriserna med 2,6 procent i mars, jämfört med februari.

Villapriserna fortsatte stiga rejält i hela landet i mars jämfört med månaden före, även om det även där märks en lägre prisökningstakt på sina håll. Mest steg villapriserna i mellersta Sverige, upp 5,9 procent, och i södra Sverige, upp 4,5 procent.

Under den senaste tolvmånadersperioden har villapriserna stigit med mellan 17-23 procent över hela landet.

Robert Boije varnar för en påfallande risk att priserna faller tillbaka något när konsumtionsmönstren så småningom återgår mer till det normala.

Utveckling bopriser mars

Prisförändring under mars, jämfört med februari. (Månadsförändringen i februari inom parentes.)

Bostadsrätter

Storstockholm 0,8 procent (1,5)

Storgöteborg 2,6 procent (1,2)

Stormalmö 1,1 procent (3,5)

Norra Sverige -0,3 procent (3,7)

Mellersta Sverige -1,1 procent (1,6)

Södra Sverige 1,9 procent (2,4)

Villor

Storstockholm 2,0 procent (4,0)

Storgöteborg 4,2 procent (0,8)

Stormalmö 3,2 procent (5,5)

Norra Sverige 2,9 procent (2,0)

Mellersta Sverige 5,9 procent (2,7)

Södra Sverige 4,5 procent (4,8)

Källa: SBAB och Booli

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!