– Återhämtningen under hösten har varit starkare än vad vi väntade, säger finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade prognosen.
En förklaring är att industrin inte drabbats lika hårt som under våren.
Svensk BNP bedöms falla med 2,9 procent i år, för att stiga med 3,0 procent 2021. Arbetslösheten väntas bli i snitt 9,0 procent nästa år, för att sedan falla tillbaka till 8,0 procent 2022.
I den förra prognosen från höstbudgeten 21 september, spådde regeringen ett BNP-ras i år på 4,6 procent och en nästan lika stor rekyl upp nästa år på 4,1 procent.
Arbetslösheten bedömdes då stiga till i snitt 9,5 procent 2021, för att falla tillbaka till 8,1 procent året därpå.
Arbetsförmedlingen varnar för att långtidsarbetslösheten kan bita sig fast, men Magdalena Andersson tror att åtgärder som finns med i budgeten för nästa år kan vara ett motmedel. Bland annat utbildningsplatser, nya matchningstjänster på Arbetsförmedlingen samt extratjänster.
Tufft för hotell och restaurang
En av de mest drabbade branscherna är hotell- och restaurangbranschen.
– Branschen kämpar hårt nu och begränsas av att alkoholförsäljningen slutar klockan 22. Men vi följer utvecklingen noggrant och är beredda att vidta fler åtgärder om det behövs, säger Magdalena Andersson.
Regeringen har infört en rad olika stödåtgärder för att stötta företag och jobb. Finansministern gör bedömningen att det nu handlar om runt 250 miljarder kronor, inklusive de stöd som aviserats för nästa år.
Detta har grävt hål i de offentliga finanserna och statsskulden har ökat, men inte lika mycket som regeringen trodde tidigare i år. Därför finns det, så att säga, mer att hämta.
– Vi har fortsatt starka statsfinanser så det finns fortsatta möjligheter att komma med krispaket om det är så att det behövs, säger finansministern till TT.
Ett stöd som införs i vår, sänkta arbetsgivaravgifter för unga mellan 19 och 23 år, kan man i det läge som råder också se som ett slags branschstöd för hotell, restauranger och caféer. De har ofta många unga anställda.
Ljus i tunneln
Trots alla hinder, risker och osäkerhet om vart smittan och ekonomin tar vägen, ser finansministern en ljusglimt.
– Vi ser en ökad smittspridning, men vaccinet ger hopp inför 2021, både för människors hälsa och för den ekonomiska utvecklingen, säger Magdalena Andersson.
Men hon betonar att osäkerheten är mycket stor om hur utvecklingen framöver ser ut.
– Vi känner ju till mer om viruset nu än i våras men prognosen är ju väldigt beroende av vad som händer med smittspridningen och även med vaccinet, ju fler som vaccineras och ju snabbare det sker, desto fler kan vi rädda och vi kommer då också att få en starkare ekonomisk utveckling.