Rejält dyrare att hyra bil under pandemin

Den allmänna prisutvecklingen hålls på en låg nivå, men vissa varugrupper sticker ut med stora prisökningar. Under coronapandemin har priset på hyrbilar och inrikes flygresor skjutit i höjden.

Det var 70 procent dyrare att hyra bil i juli i år jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt SCB. Arkivbild.

Det var 70 procent dyrare att hyra bil i juli i år jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt SCB. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-12 09:35

Coronautbrottet fick många att tänka om kring semesterplaner. De som valt att hyra bil på hemmaplan har fått gräva ovanligt djupt i plånboken. Sedan i juli i fjol har priset på biluthyrning stigit med 68 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Mellan juni och juli i år ökade priserna med omkring 40 procent.

Den i krisen hårt ansatta flygbranschen har samtidigt höjt priserna på inrikesresor kraftigt. Flyg inom landet var i juli i år 39 procent dyrare än ett år tidigare.

Dyrare frukt

Andra varugrupper där priserna tickar uppåt, om än i lägre takt är kläder, mat och boende. Klädförsäljningen har också minskat dramatiskt när allt färre rört sig i butikerna och klädpriserna har samtidigt totalt sett stigit med 4,4 procent jämfört med för ett år sedan.

Bland livsmedlen är det särskilt vissa varor i frukt- och gröntdisken som fått en högre prislapp. Päron, äpplen, apelsiner och citroner hör till varor som blivit rejält dyrare under det senaste året. Päron har ökat över 40 procent i pris.

Den som vill hålla kostnaderna för frukt- och grönt nere bör välja sådant som salladskål och blomkål, men även avokado har blivit drygt 20 procent billigare på ett år.

Billigare charterresor

Under pandemin har inflationen, den samlade prisförändringen på årsbasis, tryckts ner på en låg nivå. I juli var den totala inflationstakten, enligt måttet KPIF, 0,5 procent – lägre än i juli då takten låg på 0,7 procent.

Prisutvecklingen hålls fortsatt nere bland annat på grund av lägre priser på hushållsel och drivmedel. Bensinpriset vid pumpen har sjunkit omkring 10 procent det senaste året och elpriserna har sjunkit med cirka 16 procent.

Coronakrisen har förändrat förutsättningarna för att mäta inflationen när vissa branscher nära stannat av under en period. När charterresorna åter fick lite fart ligger priserna lägre än för ett år sedan. I juli var prisnivån cirka 9 procent lägre än ett år tidigare.

Fakta: Så utvecklas priserna
VarugruppPrisförändring, årsbasis (procent)
Livsmedel1,6
Kläder4,4
El-15,8
Hyres- och bostadsrättslägenhet1,6
Egnahem: Nyttjande av bostaden2,7
Drivmedel-10,2
Biluthyrning68,0
Teleutrustning-10,5
Flygcharter-8,5
Restauranger2,2
Diverse varor och tjänster2,5

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!