Rejält uppåt på börsen

Uppgången på Stockholmsbörsen har förstärkts under loppet av dagen, med stöd av kurslyften på de ledande Europabörserna. Industrijättar som ABB, Atlas Copco och Sandvik går i täten.

Handeln på Stockholmsbörsen är i gång. Arkivbild.

Handeln på Stockholmsbörsen är i gång. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-03 09:15

Under första timmen rörde sig Stockholmsbörsen kring nollstrecket. Men klockan 14 hade det breda OMXS-indexet stigit med 1,8 procent. Det smalare OMXS30, som speglar utvecklingen för de mest omsatta aktierna, hade gått upp med 1,9 procent.

Även ute i Europa är börshumöret gott, efter en strid ström av positiv ekonomisk statistik från världens alla hörn. Frankfurtbörsens Dax-index har klättrat 2,3 procent, Parisbörsens CAC 40-index har stigit med 1,5 procent och Londonbörsens FTSE 100-index ligger på plus 1,3 procent.

Bland tungviktarna i Stockholm är de främsta dragloken ABB, upp 3,1 procent, Atlas Copco, upp 3,3 procent, och Sandvik som stigit med 3,4 procent. Även de fyra storbankerna ligger på plus, starkast i sektorn går Nordea som klättrat med 1,2 procent.

Enda aktie på minus på OMXS30-listan är Securitas, ner 1,2 procent.

Duni har stigit med 1,1 procent efter morgonens besked att Robert Dackeskog utsetts till ny vd för bolaget, som bland annat tillverkar servetter och papperstallrikar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!