Rekordstort sug efter exportfinansering

Coronakrisen har lett till en rekordstor utlåning från Svensk Exportkredit (SEK) till svenska exportörer. Nyutlåningen under det andra kvartalet uppgick till 56,5 miljarder kronor, den högsta volymen för ett enskilt kvartal i SEK:s historia.

Rekordhög nyutlåning från Svensk Exportkredit i coronakrisen. Arkivbild.

Rekordhög nyutlåning från Svensk Exportkredit i coronakrisen. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-16 16:21

Huvudförklaringen är enligt SEK att svenska exportföretag haft behov av att stärka sin likviditetsberedskap.

"Många svenska exportörer tar höjd för att lågkonjunkturen kan bli långvarig och har därför stärkt sin likviditetsberedskap. I kristider söker låntagare en trygg hamn, då ökar intresset för statlig finansiering vilket vi sett såväl i denna kris som under finanskrisen" skriver SEK:s vd Catrin Fransson i en kommentar.

Utlåningen från SEK var ovanligt hög även under första kvartalet, men under andra kvartalet har planeringshorisonten blivit längre vilket lett till ökad efterfrågan på krediter med längre löptider, enligt Fransson.

"Dessutom ser vi fler ljusglimtar nu, inte minst i ett ökat antal slutkundsaffärer", skriver hon.

SEK:s rörelseresultat för andra kvartalet faller dock markant till 133 miljoner kronor till följd av avsättningar för att täcka befarade kreditförluster och omvärderingar av finansiella instrument.

För första halvåret faller rörelseresultatet till 290 miljoner kronor, från 680 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!