Efter coronakraschen återhämtar sig nu inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI). Uppgången landade på 47,3 i juni, från uppreviderade 40,0 i maj, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.
Siffran var inte bara bättre än analytikernas förväntningar utan innebär också att en stor del av vårens nedgång nu hämtats in efter att delindex för orderingång och produktion drev på uppgången, dock från historiskt låga nivåer.
– Det är en kombination och Sverige gynnas i en sådan utveckling, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, om utvecklingen i Sverige samt omvärlden.
– Vi har nu sett att flera industrier satt i gång sin produktion igen, till exempel fordonsindustrin, och företag är lite mer optimistiska när det gäller produktionsplanerna även om det kommer från extremt låga nivåer.
Viktig konjunkturmätare
Inköpschefsindex ses traditionellt som en viktig konjunkturmätare och ett indextal över 50 indikerar tillväxt. Runt om i Europa har talen varit extremt nedtryckta då nedstängningarna kommit att påverka länderna i hög omfattning. Även om Sverige inte vidtagit samma åtgärder som Spanien, Italien och Tyskland, innebär Sveriges exportberoende att omvärldens utveckling i stor utsträckning påverkar även för svensk del.
Faran inte över
– Sedan är faran naturligtvis inte över ännu. Det finns fortfarande en stor osäkerhet kring coronaviruset, inte minst i USA, säger Jörgen Kennemar.
I stället för den månatliga förändringen lyfter han i stället det glidande medelvärdet under en tremånadersperiod som av naturliga skäl inte når upp till juninivån. Nästa månads siffror därför extra viktiga. Är det en tillfällig uppgång eller ser man en varaktig utveckling?
– Det blir ett test de närmaste månaderna och nästkommande månad är väldigt intressant där den datan blir mycket viktig.