Rekyl uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg i tisdagens handel. Och rekylen efter föregående börsdags svartsyn var ganska rejäl: breda OMXS-index steg 1,0 procent. Även de ledande Europabörserna klättrade.

Börsen öppnar uppåt. Arkivbild.

Börsen öppnar uppåt. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-22 09:15

Samtidigt som den muterade virusvarianten, som först rapporterades från Storbritannien och som fått flera länder att stänga gränserna mot landet, oroar kommer positiva signaler. Dels att EU godkänt Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin, dels att USA:s kongress godkänt ytterligare ett massivt stödpaket.

Uppgången var bred. Byggjätten Skanska steg 3,7 procent, mest av storbolagen. Bolaget meddelade under morgonen att man säljer en andel av ett kontorskomplex i Seattle i USA för nära 6 miljarder kronor och att man inleder ett byggprojekt i London.

Även mätteknikkoncernen Hexagon hade en bra dag, plus 2,1 procent och följdes tätt i hälarna av tobaksbolaget Swedish Match med en uppgång på 2,0 procent.

29 av de 30 storbolagen på OMXS30-listan klättrade. Den enda som gick mot strömmen var läkemedelskoncernen Astra Zeneca, minus 0,8 procent.

På måndagen föll börsen med 1,8 procent – då det var minus även på de ledande Europabörserna. Nu är det i stället plus även på FTSE100-index i London, med 0,6 procent, på CAC40-index i Paris, plus 1,4 procent och på DAX-index i Frankfurt med 1,3 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!