Riksbanken lämnar styrräntan på noll och där bedöms den bli kvar åtminstone tre år till.
– För att ge stöd till den ekonomiska återhämtningen och få upp inflationen behöver penningpolitiken vara expansiv, eller till och med mycket expansiv, säger Stefan Ingves.
Det är alltså gasen i botten fortsatt från Ingves och hans kompisar i centralbanksledningen. Och detta trots att banken nu svängt till det mer positiva hållet och bedömer att den svenska ekonomin snart är tillbaka i ett normalläge.
"Inte över än"
TT: Ni ser att ekonomin kommer att vara tillbaka på normal nivå i slutet av året, ändå gasar ni på. Varför?
– Det är inte över än. Det är för att komma tillbaka till normal nivå. Om vi inte gör det blir återhämtningen mer utdragen. Det vore alldeles för riskabelt att göra annat än det vi gör, säger han.
Återhämtningen är alltså på väg, enligt Ingves, men inflationen är inte där den ska, alltså kring målet på två procent.
Alltför riskabelt
– Det vore alldeles för tidigt och för riskabelt att ändra riktning på penningpolitiken, säger han.
Utsikterna är ljusare än i början av förra året, och vaccinationerna är på gång. Men det finns fortsatt stor osäkerhet, för pandemin är inte över, förklarar han.
Parat med nollräntepolitiken fortsätter Riksbanken också med sitt vidlyftiga stödköpsprogram på 700 miljarder kronor, allt för att göra det billigare att låna och pressa upp inflationen. Stefan Ingves utesluter inte heller att det till och med kan bli en räntesänkning.
Och det är nog inte bara en signalpolitik. Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson ser en hög sannolikhet för att styrräntan verkligen kommer att ligga på noll tre år till eftersom Riksbanken fokuserar så starkt på inflationsmålet.
Tyvärr så
– Ja, tyvärr är det så, säger Isaksson.
TT: Varför säger du tyvärr?
– Det skapar spänningar i ekonomin, det riskerar att slå tillbaka längre fram.
För parallellt med krisen har bostadspriserna skenat, aktiekurserna likaså – något som anses späda på klyftorna i samhället. Att fortsatt få låna närmast gratis i flera år till riskerar blåsa upp bubblor och obalanser i samhällsekonomin ytterligare.