Riskviljan på topp – då rusar bitcoin

Världens mest kända kryptovaluta har haft ett mycket starkt år och rusat närmare 140 procent. En förklaring finns hos riksbankschef Stefan Ingves och hans kollegor – en annan hos en marknad som är mer och mer sugen på risk.

En bitcoin kostar runt 160|000 kronor. Arkivbild.

En bitcoin kostar runt 160|000 kronor. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-05 18:00

2017 var året då bitcoin blev allmänt känt. 2020 är året då kryptovalutan blivit legitim. Det menar James Butterfill, investeringsstrateg på Coinshares, en brittisk fond som förvaltar över 15 miljarder kronor i olika kryptovalutor.

– Stora investerare har vaknat till och förstått bitcoin, och det får dem att flytta sina pengar dit, säger Butterfill, intervjuad av TT i sitt hem i Storbritannien.

För att backa upp sitt påstående refererar han till aktörer som Deutsche Bank, JP Morgan, Citibank och Blackrock, som alla uttalat sig positivt om den digitala valutan under året.

Johan Javeus, chefstrateg på SEB, delar bilden av att bitcoin under åren omvänt fler och fler kritiker.

– När det var nytt var det mest privatpersoner och dataentusiaster som höll på med bitcoin. Men för varje år som valutan går bra är det fler och fler som börjar se det som en tillgång som man bör överväga att ha en liten del av sitt kapital i, säger han.

Sedelpressarna jobbar hårt

Den 30 november kostade en bitcoin nästan 169 000 kronor, det högsta priset hittills. Sedan dess har priset minskat något, till runt 160 000 kronor på lördagen, men det motsvarar ändå en ökning med 139 procent sedan årsskiftet.

Den viktigaste förklaringen finns, enligt både James Butterfill och Johan Javeus, hos världens centralbanker. Under pandemin har stimulanspaketen avlöst varandra och sedelpressarna har jobbat hårt.

– Det är mycket pengar i omlopp och räntorna pressas till noll eller till och med minus. Alla tillgångar går egentligen väldigt bra, vilket gör att investerare som letar efter bra avkastning är beredda att ta mer och mer risk, säger Johan Javeus och utvecklar:

– Nu är riskviljan på topp. Det gör att tillgångar som är mer riskfyllda, som bitcoin, går väldigt bra.

En trygg hamn?

En del förespråkare hävdar att bitcoin i en portfölj fyller en liknande roll som guld – en trygg hamn när det blåser storm på världsekonomins hav. Exempelvis sade Blackrocks investeringschef Rick Rieder i en intervju med amerikanska CNBC att bitcoin till stor del kan ersätta guld.

Men det är en fråga där åsikterna går isär. Så fungerar det inte i praktiken, enligt Johan Javeus.

– Bitcoin beter sig ungefär som andra tillgångar. I våras föll börsen kraftigt – och då föll även bitcoin.

Volatilitet kan vänta

På frågan om vad som kommer att hända med kryptovalutan under nästa år svarar James Butterfield att ännu större spelare kan vara på väg in på marknaden.

– Under 2021 tror jag att vi kommer att få se större institutionella investerare gå in i bitcoin, vilket vi har sett mindre exempel på redan nu. Det kommer att komma bakslag under 2021, men legitimeringen kommer att fortsätta, säger han.

Johan Javeus tror å sin sida på fortsatt volatilitet.

– Bitcoin har historiskt haft både boomar och rejäla krascher, efter senaste hajpen 2017 kraschade det rejält i början av 2018. Det mönstret lär fortsätta. Men på sikt tror jag att det kan bli mer stabilt, när vi får en mogen marknad med balans mellan flöden av säljare och köpare. Fast det är nog några år kvar dit, säger han.

Fakta: Det här är bitcoin

Bitcoin är världens största kryptovaluta. Den distribueras och används via internet och hanteras genom digitala plånböcker.

En fördel med valutan är att det är snabbt, enkelt och billigt att skicka pengar vart som helst i världen. En nackdel är att plånboken kan bli hackad, och filerna kan försvinna om det inte finns en säkerhetskopia.

En viktig skillnad mot vanliga valutor är att det inte är någon centralbank eller organisation som ligger bakom bitcoin, utan ansvaret är utspritt över en stor mängd datorer över hela världen genom så kallad blockkedjeteknik.

Att valutan kan användas anonymt har gjort att den förekommer i brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och terrorfinansiering.

Värdet på bitcoin varierar kraftigt. Den senaste rejäla kraschen skedde för snart tre år sedan. I december 2017 kostade en bitcoin 129 000 kronor; två månader senare var prislappen 69 000 kronor.

Källa: Svenska bitcoinföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!