Rusning efter hus vid skidbacken

Pandemin har fått efterfrågan på fritidshus att skjuta i höjden. Särskilt i närheten av populära skidorter, där priserna ökat rejält under hösten.

Många vill ha ett fritidshus eller en bostadsrätt nära backen. Arkivbild.

Många vill ha ett fritidshus eller en bostadsrätt nära backen. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-06 18:45

Priserna på fritidshus i närheten av 14 utvalda skidorter ökar med 14 procent jämfört med förra året. Det visar siffror från Mäklarstatistik som sammanställts av Fastighetsbyrån.

Mest ökar priserna runt Funäsfjällen i Härjedalen, där fritidshusen blivit 37 procent dyrare det senaste året. Även Orsa Grönklitt i Dalarna – med en prisökning på 36 procent – och Kittelfjäll i Västerbotten har blivit betydligt populärare.

Efter en period med sval efterfrågan under våren och sommaren har fritidshusmarknaden verkligen kommit i gång, enligt Nina Petersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Mora/Idre.

– Vi har märkt av ett otroligt tryck på fjällmarknaden, framför allt från augusti och framåt. Vi har sett ett ökat intresse för fjällen under ett par år och det är numera även att hett alternativ för sommarsemester, säger hon.

Även bostadsrätterna i närheten av populära skidbackar har dragits med i prisuppgången. Exempelvis har priserna i Duved i Jämtland stigit med 32 procent jämfört med förra året. Även runt Idre Fjäll och Funäsfjällen har priserna stigit rejält.

Källa: Fastighetsbyrån, Mäklarstatistik. På mindre orter kan enstaka försäljningar påverka prisskillnaden mycket.

Fakta: Det kostar ett fritidshus vid skidbacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!