Ryanair lyfter efter uselt kvartal

Det gångna kvartalet var det tuffaste hittills för Ryanair. Men nu vänder det, enligt bolaget, som räknar med att helårets passagerartrafik "bara" minskar med 60 procent.

Kvar på marken. Covid-19 slår oerhört hårt mot Ryanair och andra flygbolag. Arkivbild.

Kvar på marken. Covid-19 slår oerhört hårt mot Ryanair och andra flygbolag. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-27 07:20

Det irländska flygbolaget redovisar en nettoförlust på 185 miljoner euro, motsvarande cirka 1,9 miljarder kronor, för perioden april–juni, som är det första kvartalet i bolagets räkenskapsår. Det kan jämföras med vinsten på 243 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Intäkterna sjönk med 95 procent till 125 miljoner euro och antalet passagerare rasade med 99 procent – endast en halv miljon personer flög med Ryanair under perioden.

I delårsrapporten skriver bolaget att det gångna kvartalet till följd av coronapandemin var det mest utmanande under Ryanairs 35-åriga historia.

Men i slutet av juni kunde Ryanair börja återuppta flygningarna och de väntas under de närmaste månaderna öka gradvis från 40 procent av normalnivån i juli till 60 procent i augusti och – förhoppningsvis, skriver bolaget – 70 procent i september. Helårets passagerartrafik väntas minska med 60 procent till 60 miljoner personer.

I rapporten passar Ryanair även på att kritisera det "olagliga statsstödet" som en rad EU-regeringar riktat mot nationella flygbolag, däribland stödet till svenska SAS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!