I mitten av april höjdes varningsflaggor för att priset på kaffe skulle kunna öka kraftigt till följd av pandemin. Några månader senare kan det konstateras att det inte blev riktigt så illa som befarat för konsumenterna.
I början av maj startade skördesäsongen av kaffebönor i Brasilien och Colombia. Då brukar priserna på kaffe sjunka eftersom utbudet ökar. I år var många oroliga att möjligheten att skörda bönorna skulle påverkas av de reserestriktioner som gällde till följd av coronapandemin.
– Många av länderna som är stora kaffeproducenter, bland annat Brasilien och Colombia, har definierat arbete inom kaffesektorn som nödvändigt arbete och därför släppt in säsongsarbetare i länderna, säger Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank.
Faran inte över
Oron finns kvar för att reserestriktionerna ska medföra att inte tillräckligt många säsongsarbetare finns tillgängliga under skörden.
– Om inte arbetskraften kommer så att man kan skörda precis när det är dags är det risk att det blir sämre kvalitet på bönorna, säger Emma Frödå.
Det finns även en risk att logistikproblem till följd av corona ska orsaka förseningar under transporterna av bönor. Men mest orolig är kaffebranschen för att konsumtionen av högkvalitativt kaffe ska sjunka vid en lågkonjunktur då konsumenten drar ner på lyxkonsumtionen.
– Det är de här exklusiva bönorna som de tjänar ganska bra pengar på som tappar i pris. Har man inte så mycket att röra sig med så kommer de flesta att fortsätta dricka kaffe men kanske en billigare sort, säger Emma Frödå.
Låg lönsamhet
Under de senaste åren har priset på kaffe legat ganska lågt. Något som lett till att många producenter haft låg lönsamhet och flera har gått i konkurs.
I slutet av 2019 och början av 2020 steg priset på kaffe kraftigt för att sedan sjunka till februari. I månadsskiftet mellan mars och april steg priserna igen men har sedan dess gått ner för att de senaste veckorna gå upp lite igen.
– Tittar man på tre till fem års sikt så är priserna ganska låga men de går väldigt mycket upp och ner. Det är aldrig positivt för producenterna med växlande priser utan de vill ha stabilitet så att de vet vad de tjänar, säger Emma Frödå.