Antalet skilsmässor har i år ökat med sju procent, enligt Sveriges Radio Ekot. Totalt lämnades 21 500 skilsmässoansökningar in till landets tingsrätter mellan januari och augusti.
Men en skilsmässa innebär inte bara upplösandet av ett äktenskap – det kan också vara en hård ekonomisk smäll för en eller båda inblandade parter.
I bästa fall finns redan en plan kring de ekonomiska detaljerna. Verkligheten är däremot ofta en annan, enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
– Vi förnumstiga privatekonomer tycker att man ska diskutera när man är sams. Men det är inte alltid att det blir så och det är inte konstigt. Det första man måste börja med i så fall är att sätta sig in i vilka regler som gäller, säger han.
Ta hjälp
Grundregeln vid en skilsmässa är att makarnas sammanlagda nettotillgångar delas upp och fördelas till båda parter. Undantaget är om vissa tillgångar inte ska ingå i bodelningen för att man exempelvis kommit överens om det i ett äktenskapsförord eller om äktenskapet varat i mindre än fem år. Den ena parten kan också ha ärvt delar av sina tillgångar som enskild egendom.
Är barn med i bilden finns ytterligare aspekter att ta hänsyn till. Jens Magnusson föreslår att man vänder sig till en jurist eller advokat för att bena ut det juridiska.
– Då kan man behöva ta hjälp, men den ska man ta individuellt. Det händer allt för ofta att båda går till en advokat som anlitats av den ena parten. Då ska man komma ihåg att den inte nödvändigtvis representerar båda, säger han och rekommenderar även att göra en skriftlig bodelning.
Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är det fortfarande ofta kvinnor som drar det kortaste ekonomiska strået när det gäller skilsmässor.
– Det är fortfarande löneskillnader mellan kvinnor och män och många kvinnor satsar på familjen. Här måste kvinnor förstå realiteten och ha ett eget sparande. Det kan vara några hundra kronor i månaden, bara man kommer i gång med ett sparande. Det är viktigt för att komma på fötter på sikt, säger hon.
Gör en budget
Gabrielsson rekommenderar också att undvika dyra smålån och se över sina försäkringar för att gardera sig mot oväntade händelser.
Att undersöka möjligheten för olika sorters bidrag, exempelvis bostadsbidrag som vissa ensamstående föräldrar är berättigade till, är inte heller en dum idé. Mycket handlar också om att göra en rimlig budget och se över sina vanor.
– Det finns jättemycket pengar att tjäna på att planera veckans mat i stället för hämtmat eller fika på stan. Transporter är en annan sak där man kanske kan spara in på busskort genom att cykla. Ju tidigare man tittar på detta desto bättre, säger Ingela Gabrielsson.
"Låt det ta tid"
Även Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, betonar vikten av en budget.
– Hur kan jag klara av det här trots att det blir tufft? Vilka omställningar kan jag göra i min ekonomi? Kan jag bo mindre eller dra in på visa hushållsutgifter tillfälligt?
Samtidigt anser hon att det också är viktigt att få landa i vardagen först.
– Var öppen med situationen till vänner och familj och låt det ta tid. Försök komma så billigt undan med de stora inköpen. I dag är det exempelvis så lätt att få tag på begagnade möbler i olika digitala forum, säger Emma Persson.