SÄ svarar företagen sjÀlva

Tar de berörda bolagen inte hÄllbarhetsfrÄgan pÄ tillrÀckligt stort allvar? SÄ svarar nÄgra av de bolag som har en kombinerad kommunikations- och hÄllbarhetschef.

Nordic Leisure Travel Group, dÀr Ving ingÄr, Àr ett av bolagen som kombinerar tjÀnsten för kommunikationschef med hÄllbarhetschef. Arkivbild.

Nordic Leisure Travel Group, dÀr Ving ingÄr, Àr ett av bolagen som kombinerar tjÀnsten för kommunikationschef med hÄllbarhetschef. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2021-02-07 10:49

Nordic Leisure Travel Group (Ving)

– I vĂ„rt fall ligger ansvaret under en roll, men arbetet inkluderar flera kollegor. Det beror nog pĂ„ vilken bakgrund personen pĂ„ tjĂ€nsten har, sĂ€ger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hĂ„llbarhetschef pĂ„ Nordic Leisure Travel Group, dĂ€r bland annat resejĂ€tten Ving ingĂ„r, om den kombinerade rollen.

Henriksson berÀttar att han sjÀlv har tidigare erfarenhet av att jobba med bÄde kommunikation och hÄllbarhet. Samtidigt hÀnger de bÄda omrÄdena ihop, tillÀgger han.

– Förutom att hela tiden förflytta oss framĂ„t i vĂ„rt hĂ„llbarhetsarbete Ă€r det viktigt att kommunicera ut arbetet vi gör och vara transparent med vĂ„ra utmaningar. Genom kommunikation fĂ„r vi med oss bĂ„de vĂ„ra medarbetare, branschkollegor och kunder pĂ„ hĂ„llbarhetsresan.

TT: KrÀvs det olika kompetens för att jobba med kommunikation och för att jobba med hÄllbarhet?

– Absolut. I mitt team finns det extremt kunniga kollegor som jobbar med hĂ„llbarhet dĂ€r det ocksĂ„ finns en hĂ„llbarhetsansvarig. Men jag har ett övergripande ansvar, sĂ€ger Fredrik Henriksson.

Lyko

Även börsnoterade Lyko, som sĂ€ljer skönhetsprodukter online och har omkring 800 anstĂ€llda, kombinerar rollerna kommunikationschef med hĂ„llbarhetschef.

Tom Thörnblom, som har titeln head of sustainability & communication, berÀttar att den kombinerade rollen dels Àr en prioriteringsfrÄga.

– Vi Ă€r ett ganska litet bolag sett till antal tjĂ€nstemĂ€n men vi vĂ€xer vĂ€ldigt fort. Dock har vi Ă€nnu inte prioriterat att bryta isĂ€r rollerna. Vi investerar mycket i organisationen för att klara av att fortsĂ€tta vĂ€xa, sĂ„ det Ă€r inte otroligt att det kommer att ske i framtiden, sĂ€ger Tom Thörnblom.

Han menar samtidigt att det krÀvs olika kompetens för de tvÄ omrÄdena, "beroende pÄ vilket typ av bolag det Àr."

– Vi tar in kompetens som vi saknar nĂ€r det behövs eller om vi behöver resurser för att kunna genomföra ett projekt under en specifik period, sĂ€ger Tom Thörnblom.

Alecta

Hos tjÀnstepensionsförvaltaren Alecta har den kombinerade rollen som kommunikations- och hÄllbarhetschef funnits sedan 2016, men togs bort under hösten 2020, berÀttar Martin Hedensiö, som tidigare hade titeln chef kommunikation och hÄllbarhet, och numera kommunikationschef.

Enligt Hedensiö har Alecta istÀllet valt att integrera hÄllbarhetsarbetet med "Àgarstyrning i en ny grupp inom kapitalförvaltningen", som innebÀr att det inte lÀngre Àr en del av bolagets kommunikationsdel.

Dock tycker han att det har “fungerat vĂ€ldigt bra” att ha den kombinerade chefsrollen de senaste fyra Ă„ren. Samtidigt menar han att det krĂ€vs olika kompetenser för de tvĂ„ omrĂ„dena.

– Jag har jobbat med hĂ„llbarhet tidigare, mestadels ur ett kommunikationsperspektiv, men Ă€ven som övergripande ansvarig. Sedan Ă€r det klart att jag har haft en övergripande bild, men jag har sett till att anstĂ€lla en vĂ€ldigt kunnig person inom hĂ„llbarhet.

TT: Vad blir det för skillnad för bolagets hÄllbarhetsarbete respektive kommunikationsarbete nÀr det inte lÀngre finns en chef för bÄde kommunikation och hÄllbarhet?

– Kommunikationsarbetet tror jag inte pĂ„verkas alls. Inom hĂ„llbarhetsomrĂ„det kommer vi kunna driva vĂ„rt arbete med ansvarsfulla investeringar Ă€n mer kraftfullt genom att helt integrera det med Ă€garstyrningen, sĂ€ger Martin Hedensiö.

NÄgra bolag med kombinerade kommunikation- och hÄllbarhetschefer.

Nordic Leisure Travel Group (Ving):Kommunikations- och hÄllbarhetschef

Lyko:Head of Sustainability & Communication

IndustrivÀrden:Kommunikations- och hÄllbarhetschef

Axel Johnson:Direktör kommunikation och hÄllbarhet

Investor:Kommunikationsdirektör & chef HÄllbarhet

Holmen:HÄllbarhets- och kommunikationsdirektör

Ica Fastigheter:Vikarierande chef Kommunikation & HĂ„llbarhet samt Chef Kommunikation & HĂ„llbarhet

Stena Fastigheter:Kommunikation- och hÄllbarhetschef

Södra:Kommunikations- och hÄllbarhetsdirektör

Hemfrid:Kommunikations- och hÄllbarhetschef

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!