Sålde villan och flyttade in i ägarlägenhet

Låga fasta kostnader var en av de saker som lockade mest med ägarlägenhet när Lennart Olson och frun sålde villan.
–Det passade oss tidsmässigt. Man kan styra över sina egna kostnader, säger han.

Lennart Olson, 75 år, bor med sin fru Anne Olson i en ägarlägenhet på Lidingö sedan fyra år tillbaka.- För oss som kom från villa kändes det bra att ha låga fasta kostnader, säger Lennart Olson.

Lennart Olson, 75 år, bor med sin fru Anne Olson i en ägarlägenhet på Lidingö sedan fyra år tillbaka.- För oss som kom från villa kändes det bra att ha låga fasta kostnader, säger Lennart Olson.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-08 13:10

Lennart Olson och frun Anne Olson bestämde att det räckte med sommarhuset och började leta efter en lägenhet att ersätta villan på Lidingö med. Efter att ha övervägt ett antal bostadsrätter hittade de projektet med ägarlägenheter som höll på att färdigställas i Dalénum på Lidingö. Det var i slutet av 2015.

– Det kändes spännande med ett nytt koncept. Och för oss som kom från villa kändes det bra att ha låga fasta kostnader, säger Lennart Olson.

"Äger sitt"

Den som köper en ägarlägenhet blir ägare till hela lägenheten, fönstren inkluderade. Inköpspriset är därför generellt högre än för bostadsrätter. Att månadskostnaden sedan är lägre beror på att det inte finns några gemensamma lån som det brukar i en bostadsrättsförening. I stället betalar man en avgift till en samfällighetsförening.

Huset Lennart Olson bor i har ingen gemensam tvättstuga, ingen snöskottning och inga innergårdar att ta hand om. De boende äger sin garageplast.

– Det är väldigt renodlat, att var och en äger sitt, säger Lennart Olson.

När det gäller vatten- och värme betalar man bara för den egna förbrukningen kopplat till den egna lägenheten.

– När vi är på vårt sommarställe sex månader betalar vi inte för andras förbrukning, säger Lennart Olson.

Samfällighetsföreningen ser till att sådant som städning av trapphus, hissar, cykelrum och förrådsutrymmen fungerar och ser till att det finns avtal för sophämtning och sopsortering. Själva husskalet, fasaden och taket, är också samfällighetens ansvar.

Fri uthyrning

Under de drygt fyra år Lennart Olson har bott i huset har han inte upplevt några stora problem eller konflikter mellan boende.

– Men man ska komma ihåg att det här är ett nytt hus, så vi har inte haft några stora fel, säger Lennart Olson.

Att lägenheterna kan hyras ut mer fritt än vad bostadsrätter kan lyfter Lennart Olson som en potentiell nackdel då det gör att det man kanske inte har koll på alla som bor i trapphuset. Men han ser också möjligheten att hyra ut som en fördel. I hans hus med 36 lägenheter är 14 uthyrda och i de flesta fall har lägenheterna hyrts av samma personer hela tiden.

– Hittills har vi inte haft några problem med de uthyrda lägenheterna och skulle det inträffa problem kan styrelsen naturligtvis tala direkt med hyresgästen, men vi har också möjlighet att kontakta ägaren direkt för åtgärder.

Större frihet

En större frihet att själv fatta beslut kring sådant som uthyrning är den fördelen som brukar lyftas med ägarlägenheter.

– Du får en annan sorts frihet. Du kan sälja till vem du vill och du kan hyra ut som du vill. Det är stor skillnad från en bostadsrättsförening, säger Tor Borg, analytiker på Boverket.

En nackdel han lyfter med ägarlägenheter är att de generellt är dyrare vid köptillfället och att köparen behöver ansöka om lagfart och betala stämpelskatt.

Vissa kanske också ser det som en nackdel att de boende tillsammans behöver ta ansvar för de gemensamma utrymmena. Och att ingen förening har kontroll över uthyrningen.

– En bostadsrättsförening håller koll på grannar och allting. Har du en ägarlägenhet får du mindre av den kontrollen. Du måste ha en samfällighet som tar hand om det gemensamma, men du måste fortfarande ta hand om det, säger Tor Borg.

Fakta: För- och nackdelar med ägarlägenhet

Fördelar (i jämförelse med en bostadsrätt):

Frihet att hyra ut lägenheten.

Frihet att sälja till vem man vill.

Frihet att göra ändringar/renoveringar i bostaden.

Lägre månadskostnader då de boende inte har några gemensamma lån som i en bostadsrättsförening.

Nackdelar:

Dyra att köpa.

Avgift för lagfart och stämpelskatt tillkommer vid köpet.

De boende behöver ändå ta gemensamt ansvar för skötsel av de gemensamma ytorna. Brukar ske genom att en samfällighetsförening bildas.

Grannarna kan hyra ut hur som helst.

Ingen förening med kontroll över det som sker i fastigheten.

Källa: Tor Borg, analytiker på Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!