Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på torsdagen regeringens vårändringsbudget för 2021. Den har förhandlats fram med Centern och Liberalerna.
Många av förslagen handlar om olika förlängda krisstöd till företag, mer pengar till vården, vaccinering och sjuka, och mer pengar till kollektivtrafik på grund av pandemin. Det mesta av det är känt sedan tidigare.
Nytt var en rad förslag som Andersson lanserade som ett "jobbpaket". Paketets prislapp är på 1,8 miljarder kronor.
Flera av åtgärderna riktas mot unga och handlar bland annat om ökade möjligheter till tillfälliga studier under 2021.
– Det är inte bra för unga att börja sitt vuxenliv i passivitet. Man ska jobba eller plugga, säger Andersson.
Fler sommarjobb
I vårändringsbudgeten föreslås pengar till fler sommarkurser på universitet och högskola, till fler platser på folkhögskolor och satsningar på regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Pengarna till sommarkurser på högskolor bedöms ge 6 000 platser. Det föreslås också höjda anslag för studiemedel.
Ett annat förslag i "jobbpaketet" är 180 miljoner kronor extra till kommunerna för 15 000 fler sommarjobb i sommar.
En del av tillskottet för fler sommarjobb ska riktas mot unga med socioekonomisk svag bakgrund , eftersom de kan ha sämre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden.
Mest pengar i paketet läggs på så kallade kombinationsutbildningar – yrkesutbildningar som varvas med SFI-studier.
Känt sedan tidigare och utöver det nya "jobbpaketet", är mer pengar för att öka långtidsarbetslösas möjlighet att få jobb. Regeringen vill tillföra 448 miljoner kronor för matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb.
Tusentals nya
I år spås arbetslösheten hamna på 8,7 procent och nästa år 7,9 procent. Särskilt mörkt ser det ut för de unga, utrikesfödda och personer utan gymnasieutbildning.
Tusentals nya långtidsarbetslösa tillkommer nu vecka för vecka. Om inte utvecklingen bromsas sprängs snart nivån 200 000 personer som varit utan jobb i ett år.
Oppositionen kritiserar regeringen för att göra för lite, men från olika håll.
Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson anser att arbetslinjen i svensk politik har bytts ut mot en bidragslinje som inte uppmuntrar till att jobba.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar anklagar regeringen för att acceptera massarbetslöshet och efterlyser större investeringar i välfärden och i klimatomställningen.
För lite?
Finansministern hänvisar till att det senaste jobbpaket på 1,8 miljarder bara är en av en rad satsningar.
– Om det var det enda vi gjorde mot arbetslösheten skulle jag vara bekymrad men det bygger ju på satsningar vi har gjort tidigare, säger Magdalena Andersson.
Hon pekar till exempel på att antalet utbildningsplatser byggs ut med 40 000 i år. Andersson tillägger att man till skillnad från 90-talskrisen och finanskrisen 2008-2009 bland annat kunnat tillföra stora resurser till kommuner och regioner så att de kan behålla personal.
Sedan pandemin startade i början av förra året har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna spenderat 420 miljarder kronor, framförallt på krisåtgärder, som en rad olika företagsstöd, men även många miljarder till kommunerna, vården och hushållen.
Endast vårändringsbudgeten för 2021 innehåller åtgärder för 22 miljarder kronor. Finansministern talar dock om 45 miljarder, eftersom hon även räknade in den senaste extra ändringsbudgeten.
Enligt Andersson så finns en hög motståndskraft i svensk ekonomi och det finns fortfarande handlingsutrymme för fler satsningar och stöd. Sverige har en av de lägsta statsskulderna i EU.
Tillväxten väntas ta fart i höst och nästa år.
– Men om vaccineringen försenas då dröjer det längre innan man kan lätta på restriktionerna, och längre innan man kan återstarta ekonomin, säger Magdalena Anderssson.