Den statliga banken SBAB växer markant på bolånemarknaden. Under första kvartalet i år låg SBAB:s andel av tillväxten för bolån på 13,5 procent. Det kan jämföras med bolåneinstitutets totala marknadsandel för bolån på 8,5 procent.
Under 2020 låg andelen av nyförsäljningen på bolån runt 9 procent i snitt.
Slagit i kapacitetstaket
Det finns flera skäl till att SBAB nu går starkt, enligt vd. Den heta bostadsmarknaden i kombination med varumärket, bland annat.
– Ett huvudskäl är att SBAB för en stor del av den svenska befolkningen är ett förstahandsval för bolån. Vi har lyckats med vår fokusering på bolån och bolånemarknaden och vi upplevs som tillgängliga och service minded. Det ser vi i mätningar, säger Klas Danielsson.
Priset är också viktigt, poängterar han.
– Vi måste naturligtvis ligga rätt i pris, rätt i ränta och det brukar vi göra, säger Klas Danielsson.
Under första kvartalet har det varit sådant tryck att SBAB till och med har behövt dra i bromsen, dra ned på marknadsföringen och snabba på processer för att hantera utvecklingen.
– Vi har slagit i kapacitetstaket och haft svåra utmaningar att tillgodose efterfrågan. Men det är naturligtvis ett angenämt problem, säger Klas Danielsson.
Storbanker dominerar
Storbankerna är fortfarande störst på bolånemarknaden och till exempel SEB, som också presenterade kvartalsrapport på onsdagen, växte starkt på bolånesidan under första kvartalet. Men trendmässigt tappar storbankerna till nya aktörer som klivit in på marknaden. Och Swedbank som har en marknadsandel på 23 procent håller inte samma tillväxttakt som marknaden och tappar.
– Storbankerna har fortfarande en dominerande ställning men har det tufft av anledningen att det finns många nya aktörer, säger Klas Danielsson.
Den heta bostadsmarknaden är en drivande faktor och kunderna efterfrågar snabb service, vilket flera banker vittnar om och där Swedbank säger sig ha problem.
– Vi har massor att göra också och kommer att bli mycket mer digitala men jag gissar att vi är bland de snabbare på marknaden och det hjälper till i de tider som råder, säger Klas Danielsson.