Förlusten före skatt för årets första kvartal blev nära 1,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med förlusten på dryga 3,6 miljarder under samma tid i fjol, då pandemin slog till.
– Det har varit väldigt hårda restriktioner på våra olika marknader, med stängda restauranger och ingen som får gå ut, säger Jens Mathiesen.
Pandemin har drabbat hotellbranschen stenhårt, men han ser ändå en ljusning. Den genomsnittliga beläggningsgraden föll till 17,5 procent under det första kvartalet, med särskilt låg aktivitetsnivå i de större städerna. Men i slutet av april hade den gått upp till 22 procent. I juli hoppas Scandic på en beläggning som är högre än förra årets nivå på drygt 40 procent.
– Vi ser nu att vi får lätta lite på restriktionerna. Det är positivt också att vi har fått speed på vaccinationerna, säger han, och hoppas att Nordenborna ska vara färdigvaccinerade i sommar.
Han hoppas också att vaccinet biter på de nya elaka varianter som kommer.
– Det är också positivt med rapporterna om effekter redan efter första sprutan, säger han.
Sommarturister i städerna
Om restriktionerna lättas och vaccinet biter tror han nämligen att turisterna ska komma tillbaka till Scandic-hotellen till sommaren. I alla fall de inhemska resenärerna.
– Folk har intresse för att resa, nöjesparkerna i städerna har stor efterfrågan. Folk har inte så stora möjligheter att resa utomlands.
Han hoppas också på en successiv återkomst av affärsresenärerna. Det finns de, som exempelvis Ericssons vd Börje Ekholm, som säger att affärsresandet kommer att minska rejält efter pandemin. Men Jens Mathiesen tror ändå att det finns ett stort behov av resor i tjänsten. Dels för att mötas, men också för andra ändamål.
– Sport, infrastruktur och byggen, alla måste bo någonstans. Jag tror att affärsresenärerna kommer tillbaka.
Han blickar ut mot Kina och USA, som han menar ligger sex till åtta veckor före i när det gäller återhämtningen.
– I Kina är de tillbaka på 2019 års nivåer.
Hjälp utifrån
Men utan pengar från andra håll hade Scandic inte klarat sig.
Bolaget emitterade en konvertibel på 1,6 miljarder kronor, och förlängde gamla lån för att övervintra pandemikrisen. Jens Mathiesen tror att pengarna kommer att räcka.
– Vi förväntar oss inte ett fortsatt negativt kassaflöde. Vi har tagit in pengar som vi beräknar räcker.
Koncernen har samtidigt fått stöd från staterna i de nordiska länderna.
– Vi har fått väldigt mycket stöd, men man kan också kalla det ersättning. Det är inte vi som har valt att stänga. Vi väljer att följa de restriktioner som satts upp, och vi får ersättning för det, säger Jens Mathiesen.