Bostadspriserna backade med knappt tre procent under våren. Men sedan dess har de återhämtat sig och inom flera segment har priserna stigit till nya rekordnivåer i sommar. På kort sikt, under de närmaste månaderna, fortsätter denna trend uppåt, enligt SEB:s boprisindikator.
Prisnedgång kan bli 5 procent
Men sedan går luften ur marknaden, tror SEB:s ekonomer, även om man inte längre tror det kommer att bli några stora prisfall.
"Totalt sett tror vi nedgången inte blir större än 5 procent, vilket är en betydligt mildare nedgång än den vi varnade för i majrapporten", skriver SEB i sin senaste upplaga av Nordic Outlook.
Enligt SEB:s prognoschef Håkan Frisén handlar det om ett prognosspann. Nedgången kan bli 5 procent, men han utesluter inte att det stannar på oförändrade priser om ett år.
– Men det borde komma en stress på marknaden, säger han.
Fortsatt låga räntor
Kollegorna på storbanken Swedbank gör en helt annan bedömning. De ser inga tecken på prisfall på bostäder framför sig, vare sig nu eller längre fram.
"Bostadsmarknaden har varit förvånansvärt motståndskraftig under coronakrisen", skriver Swedbank i en färsk konjunkturrapport.
"Fortsatt låga räntor, avsaknaden av nya kreditrestriktioner och skatteförändringar och ett stort behov av bostäder hos en växande befolkning talar för att bostadspriserna fortsätter att stiga svagt i höst och under 2021 och 2022", fortsätter bankens ekonomer.
Arbetslösheten pekas i SEB:s Nordic Outlook ut som den pådrivande faktorn bakom det befarade prisfallet på bostadsmarknaden framöver. Den väntas enligt SEB:s ekonomer stiga till 10,5 procent i slutet av 2020 för att därefter sjunka tillbaka ned till cirka 8 procent i slutet av 2022 – vilket är ungefär en procentenhet högre än hur det såg ut före coronakrisen.
Rekordlåga löneökningar i år
En ny våg av personalnedskärningar väntas bidra till den dystra utvecklingen i närtid.
"Sannolikt kommer företag som mottagit stöd att börja säga upp anställda i branscher där man har svårt att skönja någon större förbättring i närtid", skriver SEB i Nordic Outlook.
Swedbank räknar med att arbetslösheten lyfter till 10 procent under vintern, vilket innebär 170 000 fler arbetslösa än innan krisen.
SEB:s ekonomer flaggar samtidigt för att det väntas bli rekordlåga löneökningar i år, på cirka 1 procent i årsgenomsnitt för 2020 och på 0,5 procent under andra halvåret.
Detta antas leda till fackliga krav på kompensation när industrins lönerörelse drar i gång igen i oktober.
"Vi räknar med att de avtalade lönerna, trots svagt konjunkturläge, hamnar på ungefär två procent per år under 2021 och 2022", skriver SEB.