SJ:s vd om miljonförlusten: "Utmanande"

Svenskarnas resande är långt ifrån tillbaka på normala nivåer – och SJ gör en storförlust under tredje kvartalet. –Vi har en utmanande ekonomisk situation, säger vd:n Monica Lingegård.

SJ presenterar rapport för tredje kvartalet. Arkivbild.

SJ presenterar rapport för tredje kvartalet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-21 10:30

Den statliga tågoperatören SJ redovisar en förlust före skatt på 289 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 198 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Den nytillträdda vd:n Monica Lingegård kallar det "en utmanande ekonomisk situation".

– Under 2020 så kommer SJ att förlora pengar, det är en konsekvens av att resandet minskat. Visst påverkar det negativt, säger hon till TT.

Nettoomsättningen minskade till 1 359 miljoner kronor, jämfört med 2 048 miljoner kronor för ett år sedan.

– Vi har jobbat med att försöka anpassa kostnaderna, men en hel del kostnader på SJ är relativt fasta och vi är också måna om att upprätthålla trafiken över hela Sverige på en hög nivå.

Tillbaka på full kapacitet

Tågresandet har ökat gradvis sedan dippen i mars och nu kör SJ återigen med full kapacitet för att undvika trängsel. Än så länge är resandet dock bara lite drygt hälften av ett normalår.

Ett visst antal platser är dessutom fortsatt blockerade för att undvika trängsel och smittspridning – exakt hur många kan inte Monica Lingegård säga.

– Den dominerande delen av all tågtrafik är inte bokningsbar på det sättet som snabbtågen är. Men på snabbtågen så har vi markerat obokningsbara säten, så att man garanterat vet att man kan få sätet bredvid sig fritt. Det kommer vi att upprätthålla så länge det behövs, säger hon.

Utmaningen är snarare att minska trängsel på regionaltåg och pendeltåg, berättar Monica Lingegård, eftersom SJ där inte har möjlighet att begränsa antalet resenärer.

"Finns en uthållighet"

Men att köra full trafik med delvis tomma tåg kostar pengar, något som nu syns i delårsrapporten.

Hur länge klarar SJ att fortsätta så?

Ganska länge, enligt vd:n. År av goda vinster som har återinvesterats i bolaget har medfört en "väldigt stark" balansräkning, berättar hon.

– Det gör att vi har en förhållandevis stabil ekonomi och en möjlighet att på goda villkor låna pengar på den öppna marknaden för att kunna investera i till exempel nya tåg, säger Monica Lingegård och fortsätter:

– Det är klart att vi är otroligt varsamma med våra pengar och vill säkra att vi 2021 kommer tillbaka till en ekonomi i balans. Vi jobbar stenhårt med det här. Men det finns en uthållighet i det här företaget.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig siffra för förlusten.

Fakta: Tredje kvartalet för SJ

SJ redovisar en förlust före skatt på 289 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 198 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Nettoomsättningen minskade till 1 359 miljoner kronor, jämfört med 2 048 miljoner kronor för ett år sedan.

I rapporten meddelar SJ även att styrelsen beslutat om att låna 1,5 miljarder kronor för att delfinansiera inköp av 30 nya snabbtåg. Lånet utbetalades i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!