Skärpt ton mot handeln – "hyresgäster lider"

Regeringen skärper tonen mot butiksinnehavare som uppmanas att ta större ansvar för att minska trängsel – och att ställa in mellandagsrean.
–Våra hyresgäster har lidit sedan i mars, säger Robert Felczak, centrumchef för Triangelns köpcentrum i Malmö.

Lilith Nordlund (tv) och Madeleine Enman julhandlar på Westfield Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm.

Lilith Nordlund (tv) och Madeleine Enman julhandlar på Westfield Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-19 18:50

Det mesta är som vanligt på Westfield Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm, dagen efter statsminister Stefan Löfvens (S) skärpta ton mot landets butiksägare om att minska trängseln. Kunderna strömmar fram i gångarna mellan butiker och restauranger, och på inomhusparkeringen är det huggsexa om platserna.

– Man ska egentligen inte vara ute nu, men jag har inte hunnit köpa julklappar tidigare eftersom jag jobbat, säger Madeleine Enman, 20.

Några av butiksinnehavarna, men långt från merparten, har satt upp lappar vid entréerna med information om hur många som får vistas därinne samtidigt. Utanför en butik som tillhör en större skönhetskedja står en ung kvinna med ansiktsvisir och reglerar besöksantalet, men i de flesta andra butiker är det fritt fram att gå in.

"Vissa går för nära"

Madeleine Enman bestämde sig redan innan besöket för vad hon skulle köpa för att inte gå runt i butiker i onödan.

– Personalen är duktig, men det finns kunder som struntar i restriktionerna, säger hon och får medhåll av sin väninna Lilith Nordlund, 20.

– De flesta sköter sig, men det finns de som går för nära. Och föräldrar måste bli bättre på att hålla koll på sina barn, de springer runt inne i butikerna, säger Lilith Nordlund.

Westfield Mall of Scandinavias centrumchef Sofia Rundström skriver i ett mejl att gallerian bedriver ett löpande arbete för att anpassa verksamheten till myndighetens rekommendationer och riktlinjer.

"Vi som fastighetsägarare har de verktyg som krävs för att i realtid få en överblick hur många besökare som befinner sig i våra centrum vid en och samma tidpunkt. Efter gårdagens besked så kommer vi, tillsammans med våra butiker och restauranger, andra fastighetsägare och myndigheter, se till att skapa de bästa förutsättningarna för att kunna skapa en så trygg och säker miljö så som möjligt", skriver hon.

Glömde munskyddet

Vid en stickprovsundersökning inne i gallerian bär 5 av omkring 100 förbipasserande munskydd. Hannah Mnamara, 39 och Ife, 50, har glömt munskydden i bilen.

– Jag använder oftast munskydd, men den här gången hade vi bråttom, säger Ife ursäktande.

Men Hannah Mnamara, som jobbar inom äldrevården, ger inte mycket för munskydd.

– Det enda som verkligen skyddar mot viruset är ansiktsvisir, säger hon.

I en helt annan del av landet, på Triangels köpcentrum i Malmö, har besöksantalet minskat med omkring 40 procent jämfört med tiden före pandemin – hyresgästerna har förlorat omkring 30 procent av sina intäkter, säger centrumchef Robert Felczak.

Och intäktstappet riskerar snart att bli ännu mer kännbart sedan statsministern uppmanat butikerna att ställa in mellandagsrean som ett sätt att undvika trängsel.

– Våra hyresgäster har lidit sedan i mars. Inställd mellandagsrea skulle självklart vara ett hårt slag för många av dem, säger Felczak.

– Knäckfrågan är att bestämma max antal kunder i butikerna, säger Felczak.

"Räknar besökare"

Robert Felczak säger att Triangeln redan i dag räknar antalet besökare och har ordningsvakter som ser till att det inte uppstår trängsel. Ledningen har också tagit bort sittplatser, stängt av loungen, glesat ut sittplatser vid lekplatsen och placerat ut behållare med handsprit.

– Vi har jobbat enskilt och tillsammans med våra hyresgäster med att förebygga trängsel väldigt länge nu och den stora planeringen skedde inför Black Friday då vi ställde in alla aktiviteter som skulle locka besökare. Det gjorde vi eftersom vi vet att Black Friday är mer välbesökt än julhandeln, säger han.

Ulrika Carlsson, vd för citygallerian Nordstan i Göteborg, säger att ledningen har satt upp dekaler och skyltar som påminner besökarna om att hålla avstånd, och att ordningsvakter rör sig i lokalerna för att förhindra folksamlingar. Men Nordstans ledning saknar – till skillnad från de flesta andra gallerior – möjlighet att begränsa inflödet genom entrédörrarna eftersom gatorna mellan butikerna räknas som allmän plats.

"Fler ordningsvakter"

– Vi har inte rådighet att stänga dörren och säga att du får inte komma in, det är polisen som har det ansvaret hos oss. Sedan jobbar vi naturligtvis jättemycket med åtgärder för att hålla smittan nere, säger Ulrika Carlsson.

– Just nu har vi extra mycket ordningsvakter för att se till att inte folk inte ställer sig fyra personer mitt i en gata och stoppar upp flödet.

Johan Forsgren, regional center manager för Steen och Ström som äger flera köpcentrum, däribland Emporia i Malmö, skriver i ett mejl att ledningen har satt upp egna krav på att varje besökare ska ha som minst 16 kvadratmeter yta, och därmed teoretiskt kunna hålla minst fyra meter till varandra.

"Ordningsvakterna ska vid ökat besökstryck tillfälligt kunna stänga entréer med kort varsel", skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!