Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 580 miljoner kronor för andra kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 2 261 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på cirka 770 miljoner kronor från årets andra kvartal, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.
Efter några minuters handel efter börsöppning sjönk aktien drygt 2 procent.
Försäljningen sjönk med 25 procent under det andra kvartalet – ett betydligt större tapp än under årets första kvartal.
– Vi har jobbat flera år med att vara mer flexibla och har nu dragit ned kostnader där det går. Vi har dragit ned på alla aktiviteter vi kunnat, i takt med att aktiviteten på marknaden minskar. Men vi har fortsatt investera i våra fabriker och i vår omställning, säger Alrik Danielson, vd och koncernchef på SKF, till TT.
Justerat personalstyrkan
Under våren stod bolaget inför det faktum att fabrikerna behövde stängas. Nu har de kommit i gång igen, även om det inte är i full kapacitet.
Samtidigt är det stora skillnader mellan koncernens olika marknader.
– I Kina där man stängde ned tidigt och sedan öppnat upp igen under det andra kvartalet har vi växt, medan i Europa har vi varit 30 procent ned under kvartalet.
Omsättningen uppgick till 16 599 miljoner kronor, jämfört med 22 488 miljoner kronor ett år tidigare.
För att möta tappen inom verksamheten har SKF, vad vd:n kallar det, "omstrukturerat för framtiden".
– Det är tråkigt, men vi har reducerat god personalstyrka, så att vi ska kunna klara av att gå starka trots denna osäkra verklighet som vi lever i. Vi har justerat personalstyrkan med 1 300 fastanställda och 700 visstidsanställda. Det är jättejobbigt, men vi måste, för att kunna vara flexibla och leverera goda resultat.
"Olika scenarion"
Under våren blev det stopp för statligt permitteringsstöd för de företag som delar ut vinster till aktieägarna. SKF meddelade då att de drog tillbaka sin ansökan om stöd och hävde permitteringarna efter beskedet.
– I och med att vi då inte fick permitteringsstöd var vi tvungna att vara lite mer omfattande i våra varsel. Men vi har fått stöd från andra länder, som Italien och Frankrike.
I Sverige har bolaget varslat omkring 250 personer.
Hur resten av året kommer utvecklas är enligt vd:n “jättesvårt att säga”.
– Det är otroligt osäkert. Vi förbereder oss för en rad olika scenarion. Vi fortsätter att vara flexibla och anpassa oss till den verklighet som kommer.
– Vi har full tro på framtiden, och det har vi resurser att göra, säger Alrik Danielson.