Småföretagare och LO dissar las-förslag

Nästan alla hyllar regeringens las-förslag. Utom några LO-förbund och småföretagare utan kollektivavtal. LO-basen Susanna Gideonsson välkomnar omställnings- och studiestödsdelen.
–Det har de fått ihop riktigt bra.

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, är mycket nöjd med regeringens LAS-utredning.

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, är mycket nöjd med regeringens LAS-utredning.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-07 17:56

Både arbetsgivarna och de stora facken som i höstas skrev under las-överenskommelsen ger tummen upp till regeringens las-utredningar som till stora delar är en av spegling av vad de själva föreslagit.

– I dag är en bra dag för den svenska modellen, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv på en presskonferens ihop med fackförbunden Kommunal och IF Metall och de privata tjänstemannafackens samarbetsorganisation PTK.

Bra för alla

Överenskommelsen dem emellan träffades i höstas och hamnade på regeringens skrivbord i julas.

– Och det budskap vi fått från regeringen och samarbetspartierna i dag är att den ska genomföras, konstaterar Dahl och får medhåll från facken, Kommunal, IF Metall och PTK

– Jag vågar påstå att den är bra för den anställde, för företaget och för samhället i stort, säger PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt.

Den kontroversiella frågan, som fått de andra tolv LO-förbunden att se rött, är den om anställningsskyddet. Turordningsreglerna luckras upp i lag, det blir nu möjligt att undanta tre anställde vid uppsägningar, oavsett företagsstorlek, mot dagens två i företag med högst tio anställda.

Olika regler

Men i avtalet mellan parterna blir reglerna ur arbetsgivarens synvinkel betydligt mer generösa. Då kan det handla om att arbetsgivaren får undanta uppemot 15 procent av personalstyrkan.

Småföretagarorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder tycker därför att politikerna har misslyckats, det blev ett för klent resultat för småföretag som ofta inte har kollektivavtal.

Sammantaget kan det därför bli fler företag som väljer att teckna kollektivavtal som en följd av regelskillnaderna.

– Absolut, det är vår övertygelse, säger Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl och påhejas av IF Metalls avtalssekreterare Veli-PekkaSäikkälä som också gärna ser fler företag med avtal.

Flera bra ingredienser

Uppsidan ur arbetstagarnas synvinkel är de förbättrade villkoren för omställning och studiestöd mellan jobb om det gamla försvinner.

Enligt Säikkälä kan det statliga stödet kombinerat med det som fack och arbetsgivare skrivit under på ge en månadsersättning på över 30 000 kronor i företag med kollektivavtal.

För Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog är också bra att allmän visstidsanställning slopas. Det kommer att ge mycket bättre möjligheter till fasta jobb för Kommunals medlemmar, bedömer han.

– Det är nog de största reformerna som någon regering har lagt på decennier, säger Ingelskog och hävdar att det är arbetarkvinnor som gynnas mest.

Slår olika

Men för exempelvis Seko och Byggnads svider det försämrade anställningsskyddet alldeles för mycket för att hänga på – i det här läget i alla fall.

LO:s ordförande Gideonsson, som kämpar med att hålla ihop arbetarfamiljen, tycker i alla fall att studiestödet ser mycket lovande ut. Men sammantaget är det fortsatt en blandning av "sött, surt och salt".

Gideonsson nämner det försämrade anställningsskyddet som förklaring till LO-förbundens olika inställning till las-överenskommelsen:

– Det kommer att slå olika hårt på olika delar av arbetsmarknaden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!