Sedan i torsdags gapar australiska mediers Facebooksidor tomma.
Även flera myndigheters sidor drabbades inledningsvis av stoppet och hindrades från att kommunicera via plattformen, rapporterar ABC News. Det gällde bland annat vädermyndigheten Bureau of Meteorology, lokala hälsomyndigheter samt vissa polisregioner och räddningstjänst. Efter lunchtid lokal tid ska dock de flesta sidor som inte tillhör medieorganisationer ha återställts.
Men reaktionerna lät inte vänta på sig.
"Facebooks åtgärder för att ta bort Australien som vän genom att kapa avgörande informationskanaler för hälsa och nöd, var lika arroganta som nedslående", skriver premiärminister Scott Morrison på sin Facebooksida enligt Reuters.
"Det här agerandet kommer bara att bekräfta den oro ett växande antal länder uttrycker rörande beteendet hos stora it-företag som anser sig vara större än regeringen och inte tycker att regler bör gälla dem", fortsätter han.
"Som Nordkorea"
Även Mark McGowan, chef för delstatsstyret i Västaustralien, reagerar kraftfullt på Facebooks agerande.
– De beter sig mer som Nordkorea än som ett amerikanskt företag, säger han till reportrar.
Stoppet kommer på grund av ett lagförslag som innebär att it-jättarna Facebook och Google tvingas betala för innehåll från lokala medier. Lagen är ett steg närmare att träda i kraft, då den godkändes av representanthuset på onsdagen och nu ska tas upp i senaten.
"Missförstår förhållandet"
"Den föreslagna lagen missförstår helt förhållandet mellan vår plattform och utgivare som använder den för att dela nyhetsinnehåll. Det har gjort att vi står inför ett svårt val: att försöka foga oss efter en lag som inte tar hänsyn till hur detta förhållande fungerar, eller att sluta tillåta nyhetsinnehåll på våra tjänster i Australien. Med ett tungt hjärta väljer vi det senare alternativet", skriver Facebook i ett uttalande.
Kommunikationsminister Paul Fletcher sade till ABC Radio National på torsdagsmorgonen, lokal tid, att regeringen inte kommer att dra tillbaka lagförslaget trots Facebooks drag.
– Om man gör affärer i Australien måste man följa Australiens lagar, säger han.
– Facebook gjorde fel. Facebooks agerande var onödigt, det var hårdhänt och kommer att skada dess anseende här i Australien, säger finansminister Josh Frydenberg under en presskonferens.
Han skrev tidigare under dagen på Twitter att han hade haft ett givande samtal med Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.
Tvingade till
Facebook säger enligt Reuters i ett uttalande på torsdagen att beslutet att blockera medier var något man tvingats till, eftersom lagförslaget inte ger några tydliga riktlinjer kring hur begreppet nyhetsinnehåll ska definieras. Man har därför valt att tolka begreppet brett för att inte riskera att bryta mot lagen. Ambitionen att motverka desinformation står fast, försäkrar bolaget, och man lovar att tillåta sidor som drabbats "av misstag".
Google, som också har hotat med blockering, tecknade tidigare i veckan avtal om ersättning med flera australiska mediehus. Något som välkomnas av myndigheterna.
– Själva syftet med medielagen är att uppmuntra till kommersiella avtal, och vi välkomnar det faktum att dessa mycket viktiga avtal har tillkännagivits, säger kommunikationsminister Paul Fletcher till ABC National.
Brittisk vrede
Julian Knight, ordförande för det brittiska parlamentets medieutskott, kallar Facebooks agerande för ett häpnadsväckande oansvarigt försök att trakassera en demokrati, skriver Reuters.
Han tror att agerandet kommer att slå tillbaka mot Facebook och säger att det kommer att stärka beslutsamheten hos världens lagstiftare att bli tuffare mot de stora techbolagen.