Svenska och danska staten har i och med nyemissioner och konverteringar ökat sina ägarandelar i SAS till 21,8 procent var. Inför transaktionerna ägde svenska staten 14,8 procent, medan Danmark ägde 14,2 procent.
– Svenska och danska staten tog en större andel än vad som var förväntat i ett bästa-scenario. De har tillsammans ungefär 44 procent. Planen från början var runt 37 procent. De var tvungna att ta fler andelar för att rekapitaliseringen skulle lyckas, säger Jacob Pedersen, analyschef på Sydbank som följer SAS.
Fler aktier
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har samtidigt minskat sin andel av SAS-aktierna till 3,4 procent. Inför transaktionerna var ägarandelen nästan dubbelt så stor, på 6,5 procent.
– De tecknade fullt ut i nyemissionen. De tecknade sin pro rata-andel. I och med att det har skett en konvertering av skuld till aktier har det tillkommit fler aktier plus att det har varit riktade emissioner till svenska och danska staten på två miljarder kronor, säger Michel Fischier, ansvarig för investerarrelationer på SAS.
– Så har man tecknat sin pro rata-andel har man gått ner i ägarandel, säger Michel Fischier.
Oscar Stege Unger, talesperson för Knut och Alice Wallenbergs stiftelser, bekräftar att stiftelserna i nyemissionen investerade en kvarts miljard i nya SAS-aktier, men att andelen trots det har minskat. Det är enligt Stege Unger en konsekvens av bland annat en riktad emission till staterna och konverteringar av obligations- och hybridlån till aktier.
– Vi hade naturligtvis kunnat försvara vår ägarandel. Men vi gick ut tidigt i processen och sade att stiftelserna kommer att teckna aktier för sin pro rata-andel i nyemissionen och det var det vi gjorde, säger han.
– Vi har varit ägare sedan bolaget startade och valde att vara med och teckna vår pro rata-andel i nyemissionen och stötta den, tillägger han.
Som fjärde största ägare har samtidigt den norska oljefonden dykt upp med en andel på 1,8 procent.
Systemair-grundaren Gerald Engström är enligt den färska ägarlistan nummer fem bland ägarna med 1,5 procent av SAS-aktierna.
Aktien rusar
De övriga fem av de tio största ägarna är institutionella ägare: Evli Fonder, Avanza Pension, Nordea Liv & Pension, SEB Fonder och Spiltan Fonder.
SAS drog i oktober in totalt 14 miljarder kronor i nytt kapital med hjälp av bland annat en företrädesemission, en riktad emission och skuldkonverteringar.
SAS-aktien rusar uppåt med drygt nio procent på Stockholmsbörsen under måndagens handel, i ett rally med koppling till positiva vaccinnyheter.
Men SAS-aktien späddes ut till 95 procent av rekapitaliseringen och bolagets börsvärde har sedan årsskiftet rasat med 60 procent.