Under morgonen delårsrapporterade Göteborgbaserade Getinge som hamnat i tydligt fokus under coronapandemin när efterfrågan på respiratorer varit historisk hög.
Inom affärsområdet akutvård ökade orderingången 44,3 procent under andra kvartalet, inte i närheten av första kvartalets siffror (96 procent) men ändå ett bevis på ett fortsatt högt tryck. Bolagets rörelseresultat uppgick till 757 miljoner kronor, att jämföra med 324 miljoner kronor samma period 2019.
– Det ligger väl ganska väl i linje med våra egna förhoppningar. Sedan har det varit en kamp genom hela kvartalet att hålla försörjningskedjan intakt och att ha komponenter för att kunna producera ventilatorer, säger vd:n Mattias Perjos till TT.
Kritisk puckel
Enligt Perjos återstår nu ett par kritiska veckor innan man hoppas vara över en kritisk puckel när det gäller leveranskedjor för produktion av just ventilatorer. För att klara av efterfrågan använder sig bolaget fortfarande av ett treskift.
– Jag vill hoppas och tro att det värsta är förbi och vi har fått en annan stabilitet och leverantörerna är på en annan nivå nu.
Samtidigt ges intrycket att pandemin i alla fall i Västeuropa gått in i en annan fas?
– Toppen på efterfrågan var i mars-maj för då var alla länder ute efter ventilatorer. Sedan har det mattats av i de länder som genomgått första vågen men vi får komma ihåg att vi slår fortfarande rekord i antalet infektioner så det är flera länder som har ett fortsatt stort behov också.
Inga avbokningar
Enligt Perjos har det inte skett några avbokningar av respiratorer, däremot märks en tydlig effekt på orderingången för bolagets övriga två affärsområden, "life science" och "surgical workflows", det vill säga bland annat produkter för operationssalar och sterilisering av läkemedelsprodukter vars orderingång under samma period minskade med 18 procent.
– Vi har hållit i gång våra fabriker som gör produkter för elektiv kirurgi då vi vet att det byggts upp en vårdskuld under flera månader så att vi ska kunna möta den efterfrågan också. När sjukhusen kommer tillbaka till något nytt normalt läge igen kommer man behöva jobba mycket med produktivitet för att jobba ned vårdskulden igen.
TT: Den stora frågan är om och när det finns ett vaccin. Vad skulle det rent krasst betyda för Getinges verksamhet?
– Jag tycker det helt och hållet skulle vara positivt för pandemin är en humanitär katastrof och den vill vi bli av med. Även om vi har en positiv nettopåverkan som bolag så är en verklighet utan covid-19 bättre för oss på lång sikt också.
Rättelse: I en tidigare version angavs fel tal för nettoomsättningen.