Uppgången är bred med flertalet av börsjättarna på plus. På storbolagslistan OMSX30 gick industrijätten Atlas Copco och telekombolaget Tele2 allra bäst, med en uppgång på 4,8 procent vardera. Även låstillverkaren Assa Abloy och läkemedelsbolaget AstraZeneca sticker ut med uppgångar på 3,6 respektive 3,4 procent.
En annan vinnare, utanför tungviktarlistan, är tyska Traton, helägare av Scania, efter beslutet att inte dela ut Scanias vinst till Tratons aktieägare. Aktien steg 7,4 procent.
SAS-aktien går mot strömmen och rasar drygt 11 procent efter en väntad men ändå katastrofal kvartalsrapport.
Uppgången innebär att den breda återhämtningen på Stockholmsbörsen fortsätter. OMXS-index har sedan coronakraschens bottennapp den 23 mars nu lyft med över 30 procent.
Uppgången är i linje med ledande Europabörser. Frankfurtbörsen steg med 1,1 procent, Parisbörsen med 1,9 och Londonbörsen med 1,2 procent.
Världsrekord i myndighetsåtgärder
Gigantiska penning- och finanspolitiska stimulanser och stödåtgärder driver utvecklingen samtidigt som stora ekonomier som varit nedstängda av smittskyddsåtgärder nu börjar öppnas upp.
– Vi har ju sett ett världsrekord i olika typer av myndighetsåtgärder, både vad gäller likviditetsstöd från centralbanker men också finanspolitiska stimulanser. Det är en viktig bottenplatta, säger Mikael Sarwe, strateg på storbanken Nordea.
Enstaka tecken på forskningsframsteg vad gäller försöken att få fram vaccin och mediciner för att behandla covid-19 bidrar också.
Att det vänder så markant uppåt hänger även ihop med hur stora investerare och marknadsaktörer positionerar sig och vilka risker de är beredda att ta, enligt Sarwe. När pandemin slog till och allt vände nedåt befann sig många av världens börser på historiska toppnivåer och de flesta räknade med att börsuppgången skulle fortsätta 2020.
– Institutionella pengar, privatpersoner och hedgefonder låg positionerade, även i optionsmarknaden, för att det skulle gå upp. Under börsfallet skedde sedan ganska stora justeringar i de här positionerna, säger Sarwe.
Pendeln har svängt
Många gick snabbt från att ta stora risker och ha en övervikt aktier i portföljen till att dra ned på riskerna och satsa mer på likvida och säkra tillgångar.
Denna pendel har nu svängt, inte bara för stora bolag som ser ut som vinnare i krisen. Det syns en bred ökning av risktagandet på aktiemarknaden och även fallande riskpremier på obligationsmarknaden.
– Det sker en breddning av rallyt nu, ett bredare risktagande, säger Sarwe.
Inköpschefsindex och andra indikatorer pekar samtidigt tvärt uppåt från de historiska ras som kom när coronakrisen bröt ut.
Trots de gångna veckornas börslyft återstår drygt 15 procent i börslyft för att Stockholmsbörsen ska ha återtagit hela det ras som ägde rum från den historiska toppen den 19 februari i år.