Stor ökning av investeringsbedrägerier

Antalet anmälda investeringsbedrägerier i Sverige har ökat med 57 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året, rapporterar SVT Nyheter.

På FI:s varningslista listas företag som kontaktar svenska konsumenter med bluffinvesteringar. Arkivbild.

På FI:s varningslista listas företag som kontaktar svenska konsumenter med bluffinvesteringar. Arkivbild.

Foto: Per Larsson / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-23 08:30

Under 2019 lurade brottslingar till sig motsvarande 38 miljoner kronor per månad genom investeringsbedrägeri i Sverige – motsvarande siffra för det första halvåret i år är 56 miljoner kronor, enligt Nationellt bedrägericenter, NBC, hos polisen.

Ofta luras människor med nätannonser där man lockas till att göra en första investering.

– Det kan handla om exempelvis 250 euro som en första investering. Men de nöjer sig inte med det utan vill att du ska investera mer. Gör du inte det får du inte heller tillbaka pengarna du investerat från början, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på NBC, till SVT.

Många inser fort att de inte kommer få tillbaka några pengar, medan andra har blivit av med miljontals kronor på det här sättet, säger Mauritzson.

80 procent av bedrägerierna har en internationell koppling.

Män i åldrarna 50–74 var den vanligaste gruppen som anmälde att de utsattes för investeringsbedrägeri under 2019.

Redan förra året varnade Finansinspektionen för en kraftig ökning av investeringsbedrägerier. På FI:s varningslista listas företag som kontaktar svenska konsumenter med bluffinvesteringar.

Fakta: Så går bedrägerierna till

Ett investeringsbedrägeri kan ske i tre skilda faser.

Det börjar ofta med en försäljningsfas, där en påstådd investeringsrådgivare eller säljare har ett erbjudande om en "lovande" investering.

Sedan en återköpsfas där bedragaren påstår att en avgift måste betalas för att den lurade ska kunna få tillbaka sina pengar eller sin vinst.

Slutligen räddningsfasen, där en bedragare hör av sig med ett falskt erbjudande om hjälp när offret förstått bedrägeriet, från någon som är i maskopi med den ursprungliga bedragaren.

Källa: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!