Storbanker sänken på stigande börs

Stockholmsbörsen inledde veckans handel positivt och OMXS-indexet stängde på plus 0,6 procent. Kursfall för storbankerna lade dock en viss sordin på stämningen.

Handelsveckan i Stockholm fick en stillsam inledning. Arkivbild.

Handelsveckan i Stockholm fick en stillsam inledning. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-27 09:25

Bäst bland tungviktarna i Stockholm, aktierna på OMXS30-listan, gick medicinteknikföretaget Getinge, upp 3,6 procent, och tobaksbolaget Swedish Match, plus 2,8 procent. Även gruvbolaget Boliden och mätteknikkoncernen Hexagon hade en bra dag och steg med 2,0 respektive 2,8 procent.

De fyra storbankerna noterade däremot kursfall på mellan 0,3 och 1,5 procent.

Svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har ingått ett samarbetsavtal med japanska Daiichi Sankyo som gäller ett nytt läkemedel mot bland annat lung- och bröstcancer. Affären innebär att Astra Zeneca kan betala upp till sex miljarder dollar till Daiichi Sankyo. Aktien föll med 0,2 procent.

Bemanningsföretaget Poolia meddelade på söndagskvällen att grundaren och huvudägaren Björn Örås med familj sålt samtliga av sina aktier. Köparna var bolaget Danir Resources som ägs av Dan Olofsson, Lars Kry och Martin Hansson. Beskedet fick kursen att klättra med nästan 15 procent.

Det var blandat på de ledande Europabörserna. FTSE100-index i London minskade med 0,2 procent medan DAX-index i Frankfurt steg med 0,3 procent och CAC40-index i Paris gick ned 0,3 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!