Frida Bratt, sparekonom Nordnet, ser stora risker för spekulanterna som kommer in sist.
– Vi kan se att de mest nettoköpta aktierna är AMC och Gamestop. Vi kan också titta på antalet affärer, där Nokia är det bolag som haft flest de senaste två handelsdagarna, säger hon.
Nordnet har sett samma tendenser i hela Norden.
– Vi ser samma mönster i Finland, Danmark och Norge där de här bolagen toppar när det gäller nettoköp.
Risk att bränna sig
Gemensamt för Gamestop och AMC Entertainment är att de båda var förlorare i pandemin. Gamestop säljer tv-och datorspel i fysiska butiker och AMC äger biografkedjan Filmstaden.
De var tidigare "blankade" bolag, det vill säga att investerare hade satsat på att aktien skulle gå ner. Det ändrades när ett stort antal människor organiserade sig på diskussionsplattformen Reddit för att köpa upp aktier i Gamestop, sedan AMC och Nokia.
Frida Bratt ser risker för spekulanterna.
– Det finns vissa småsparare, särskilt i USA, som kunnat gå in tidigt. Men den som kommer in nu löper en stor risk att bränna sig. Aktierna har gått upp utan koppling till fundamentala faktorer i bolagen. Jag tror inte att det är hållbara nivåer i någon av de här aktierna, säger hon.
På torsdagseftermiddagen föll också både Gamestop och AMC kraftigt på New York-börsen.
Ny generation
Bratt tror att det kan vara början på ett nytt fenomen eftersom det är en ny generation som börjat med aktiehandel, en generation som använder sociala medier mycket.
Att just de aktuella företagen valts ut kan handla om en vendetta mot hedgefonder som blankar bolag, tror hon.
– Det finns en undertryckt ilska mot hegdefonderna som man har velat att komma åt, och då har man letat efter de mest blankade bolagen, säger Frida Bratt.
Hedgefonderna som blankat aktierna kan komma att förlora stora belopp.