Strejk hotar privata äldreboenden

Mitt i pandemin hotar Kommunal med strejk riktad mot ett antal privata äldreboenden. Det kan leda till att kommunerna måste ta över ansvaret för de drabbade boendena. –Jag känner mig trygg med att det här inte ska drabba tredje part, patienterna, säger fackordförande Tobias Baudin.

Så här nöjd var Kommunals ordförande Tobias Baudin efter överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arkivbild.

Så här nöjd var Kommunals ordförande Tobias Baudin efter överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-05 09:50

Facket vill ha lika stora löneökningar som förbundet fick igenom med de offentliga vårdgivarna i höstas.

– De vägrar gå med på generella löneökningar och speciella satsningar på yrkesutbildade, om vi inte går med på stora villkorsförsämringar, säger Tobias Baudin.

Almega Vårdföretagarna hade gärna fortsatt att förhandla. Huvudfrågan handlar enligt arbetsgivarparten om att hitta finansiering till den extra satsningen på yrkesutbildade. Förhandlingschef Per Östlund konstaterar att konfliktvarslet kommer särskilt olämpligt i tider av corona.

– Vi befinner oss i en extremt känslig tid.

Historiskt beslut

I ett första steg, från den 15 januari, läggs ett lättare konfliktvarsel, en nyanställnings- och övertidsblockad som gäller samtliga privata vårdföretag. I ett andra steg, från den 22 januari, går personal vid ett större antal äldreboenden och vårdföretag ut i strejk om ingen lösning nåtts innan dess.

Det får beskrivas som ett historiskt beslut, enligt Tobias Baudin. Och för att inte de berörda äldreboendena ska stängas helt, och de effekter det skulle få som närmast kan beskrivas som samhällsfarliga, måste kommunerna ta över driften om strejken skulle bli ett faktum. Baudin ser då framför sig att kommunerna får anställa den befintliga strejkvarslade personalen. Varslet och kommunernas avtal med de privata utförarna är skrivna så att det blir möjligt.

– Då kan kommunerna ta över de anställda, säger Baudin.

Oklara effekter

SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl bekräftar bilden. Om inte de privata företagen kan utföra sin arbetsuppgift faller ansvaret tillbaka på kommunen eller regionen. Men exakt hur det här ska gå till är lite oklart eftersom det är otrampad mark. Det beror också på hur omfattande strejken blir.

– Vi kan inte nu säga att "så här ska man göra", säger han.

Men det han kan säga är att det väntar mycket krångel om strejken blir ett faktum.

– Det kommer föranleda mycket arbete ute hos kommunerna, säger Lindahl.

"Upp till bevis"

I förlängningen kan det innebära att den privata vårdgivaren blir av med uppdraget permanent. Det talar för att arbetsgivarparten sitter i en relativt svag position i de fortsatta medlingsförhandlingarna som nu väntas ta vid.

Tobias Baudin säger att varslet inte handlar om att Kommunal ogillar vinstdrivande vård.

– Nej, det gör det inte. Men de säger att de är lika bra arbetsgivare. Nu är det upp till bevis. Då måste vi ha konkurrensneutrala kollektivavtal.

På det privata vårdavtalsområdet jobbar omkring 55 000, bland annat undersköterskor och vårdbiträden.

Fakta: Företag som strejkvarslas

Bland de strejkvarslade privata vårdgivarna märks jättar som:

Attendo

Vardaga

Humana

A&O

Praktikertjänst

Capio

Några av de enskilda äldreboenden där undersköterskor och vårdbiträden varslats om strejk:

Korsnäsgården, Falun

Daljunkargården, Falun

Norshöjden, Falun

Skiftesvägen äldreboende, Landskrona

Sjöstadsgården, Stockholm

Hornskroken, Stockholm

Guldbröllopshemmet, Stockholm

Kampementets äldreboende, Stockholm

Attendo Lotsen, Göteborg

Nya Vrinnevihus, särskilt boende, Norrköping

Möjetorp, Linköping


Fakta: Avtalet med SKR

Så här såg avtalet mellan SKR och Kommunal ut som tecknades i början av november:

Förutom löneökningar på 5,4 procent på tre år, får de cirka 400 000 kommunalarna 5 500 kronor i ett engångsbelopp för perioden april-november. Därutöver får de yrkesutbildade undersköterskorna 0,6 procent extra per år.

Avtalet sades då från båda parter hålla sig till industrins så kallade märke, normering. Facket fick "betala" de högre löneökningarna med att bland annat ingångslönerna höjs lite senare.

Kommunal och SKF har också bland annat enats om sänkt veckoarbetstid, två timmar, för ständiga nattarbetare.

I överenskommelsen finns också extra pengar för de som tvingas förlägga sin semester utanför semesterperioden juni-augusti.

Parterna har också enats om att jobba vidare med att heltid ska bli norm.

En visstidsanställning ska övergå till fast anställning efter 18 månader, mot dagens 24 månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!