Höga krav tillsammans med litet eget inflytande är kända stressfaktorer på arbetsplatserna. I en ny rapport från Arbetsmiljöverket uppger en majoritet att de har för mycket att göra på jobbet.
Inom de kvinnodominerade branscherna vård, skola och omsorg uppger ungefär var tredje att de till exempel tvingas hoppa över lunchen varje vecka, inte kan påverka hur jobbet är upplagt eller när det ska utföras.
– Man har höga krav och samtidigt inte så mycket kontroll över när arbetsuppgifter ska göras eller möjligheter till pauser. Vi tycker att det är viktigt att lyfta att de här skillnaderna finns i arbetet, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för analys och statistik vid Arbetsmiljöverket.
Psykiskt ansträngande
En tredjedel av de tillfrågade i samma branscher beskriver sitt arbete som i hög grad psykiskt ansträngande. Men samtidigt ser över 70 procent av de som arbetar inom vård och omsorg att de har ett intressant och stimulerande jobb.
– Gymnasielärare var uppe i 80–90 procent, samtidigt som man tycker att man har en alldeles för hög arbetsbelastning. Det finns den här tudelade bilden, det hänger ihop.
Samtal viktigt
En ljusglimt i rapporten är att andelen kvinnor som uppger sig ha jobb med hög anspänning är på väg nedåt jämfört med tidigare rapporter.
– Vi vill lyfta fram det viktiga i att hålla i sitt arbetsmiljöarbete även om det är små marginaler och högt tempo. Möjligheten att känna att man är delaktig i sin arbetsmiljö är viktig, säger Ann Ponton Klevestedt.
Arbetsmiljöverket framhåller att det är viktigt att ha samtal och involvera medarbetarna och arbeta på ett systematiskt sätt, så att alla känner att det finns möjlighet att föra fram sina åsikter.
– Alla förstår sin arbetssituation och de marginaler som finns, men att involvera eller ha goda samtal mellan arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud, det är det viktigaste.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om vilka som har för mycket att göra på jobbet.