Sug efter metaller ger storvinst för Boliden

Gruv- och smältverksbolaget Boliden surfar på ett stort sug efter metaller när de stora ekonomierna går igång igen, berättar vd Mikael Staffas.
–Det finns en stor efterfrågan på basmetaller, säger han.

Boliden har presenterat delårssiffror. Arkivbild.

Boliden har presenterat delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Johanna Norin/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-27 10:23

Boliden redovisar en vinst före skatt på drygt 2,7 miljarder kronor för första kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på knappt 1,4 miljarder kronor motsvarande period 2020.

Under årets första månader har Boliden haft driftsstörningar i bland annat Aitikgruvan, som varade under flera veckor. Det har påverkat produktionen och också vinsten.

Dessutom har både pandemin och flaskhalsproblem orsakat problem med förseningar i leveranser, ökad sjukfrånvaro och svårigheter att exempelvis flyga in experter. Men Mikael Staffas kallar det för "småstök".

Kopparpriserna rekordhöga

Boliden har tagit upp mindre metall ur sina gruvor under det första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol, men vinsten är betydligt högre.

Det beror framför allt på kopparpriset, som nu ligger på historiskt höga nivåer. Framför allt är det efterfrågan i Kina som driver efterfrågan, och som gör att världsmarknadspriset på koppar skjuter i höjden. Boliden har inga affärer i Kina, men surfar ändå med på Kinas sug efter metaller, berättar han.

– Vi säljer ingenting utanför Europa, men all vår prissättning beror på Kina.

Enligt Mikael Staffas är just koppar en förutsättning för att kunna ställa om från fossilt till eldrift, och det gör att världens efterfrågan på koppar sannolikt kommer att fortsätta att öka.

Boliden vill därför plocka upp så mycket koppar som möjligt här i Sverige när efterfrågan på koppar är så hög, men har fått nej på sin ansökan om gruvdrift i Lavergruvan i Älvsbyn. En gruva som enligt honom skulle innebära både stor kopparproduktion och liten miljöpåverkan.

Nej till gruvdrift

Men naturintressena har satts främst, och kopparn som Boliden så gärna vill ta upp ser ut att bli kvar i marken.

– Vi får inte tillstånd. Vi har begärt överprövning i Högsta förvaltningsdomstolen.

Mikael Staffas förklarar att metallen är helt nödvändig att få fram nu – utan koppar går det inte att elektrifiera för att få bort fossildriften, och enligt honom finns det egentligen ingen som vet varifrån all koppar som världen behöver egentligen ska komma ifrån.

– Om vi inte får fram metall kommer färdplanerna mot lägre koldioxidutsläpp inte att fungera. Man gör samhället en stor otjänst, säger han.

I Bolidens befintliga gruvor pågår också tillståndsprocesser, men där är det inte samma tvära nej som i Lavergruvan.

Mikael Staffas ser att efterfrågan på koppar kommer att vara fortsatt hög, i alla fall den närmaste tiden.

– Man ska undvika att spekulera, det är många saker som kan hända. Vi har en bra underliggande verksamhet, men vi behöver få tillstånd för vår verksamhet, säger Mikael Staffas.

Fakta: Bolidens första kvartal

Omsättningen uppgick till 17 083 miljoner kronor, jämfört med 13 210 miljoner kronor ett år tidigare och med en snittprognos på cirka 15 910 miljoner kronor.

Boliden redovisar en vinst före skatt på 2 719 miljoner kronor för första kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 369 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på cirka 2 430 miljoner kronor, enligt marknadsdataföretaget Refinitivs sammanställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!