Svajig börs stängde oförändrad

Utvecklingen var svajig på Stockholmsbörsen under handelsveckans sista dag, med flera tvära svängningar. Men vid stängning var det breda OMXS-indexet oförändrat från torsdagen.

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-21 09:16

Svallvågen från den nya historiska toppnoteringen på Nasdaqbörsen i torsdags, som lyfte Asienbörserna under nattens handel, räckte inte till för att hålla de europeiska börserna på plus. Tecken på att återhämtningen bromsar in i eurozonen i augusti i flera tunga inköpschefsindex dämpade börshumöret.

Telekomtillverkaren Ericsson drog nedåt med ett kursfall på 0,5 procent sedan Dagens industri rapporterar om dokument i USA som visar att aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell, sålt nästan 32,3 miljoner B-aktier för 2,9 miljarder kronor under juni–juli. Transaktionerna minskade Cevians ägarandel med nästan en procentenhet till 6,4 procent.

Mest nedåt i kraft av indextyngd bland de mest omsatta bolagen i OMXS30-index drog dock läkemedelstillverkaren Astra Zeneca, vars aktie sjönk 0,8 procent.

Snusjätten Swedish Match gick mot strömmen i en återhämtning efter kursfallet i torsdags. Aktien steg 1,6 procent.

Eniro rusade samtidigt nästan 33 procent sedan marknadsföringsbolagets ackord trätt i kraft efter en rekonstruktion där drygt en halv miljard i skulder skrevs ned.

Bilverkstadskedjan Mekonomens aktie lyfte 7,7 procent efter en delårsrapport med något bättre resultat än väntat.

Rapporterande Boozts aktie steg samtidigt 4,7 procent, sedan nätklädbutiken i en stark kvartalsrapport presenterat en ny höjd prognos för rörelsemarginalen i år.

De ledande Europabörserna backade: Frankfurts DAX-index med 0,5 procent, Parisbörsens CAC 40-index med 0,3 procent och Londonbörsens FTSE100-index 0,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!