Wall Street har inlett veckan med med nedgångar där teknikaktier varit största sänken. Börshumöret i USA har gett eko i Asien och Europa, inklusive Stockholm, med tydliga nedgångar. Oron för en stigande inflation och vilka effekter det får är den främsta anledningen, enligt experterna.
– Det har smugit sig in en oro för stigande inflation och på vilken nivå Fed (amerikanska centralbanken) kommer att dra i bromsen. Det är mycket det som spökar, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.
Inflationsoro som katalysator
I USA räknar bedömare med att inflationen under april stigit med en bit över 3 procent. Facit kommer på onsdagen.
– Det är en förhållandevis hög nivå och inflationsförväntningarna har stigit, säger Landeborn.
Den stigande inflationen för med sig en oro för överhettning, att räntorna ska stiga och att de stora ekonomiska stimulanserna som pumpats ut under pandemin ska börja stramas åt.
I Kina, som kommit längst i återhämtningen efter den ekonomiska krisen till följd av pandemin, är överhettningstendenserna tydligast. Där har tillväxttakten redan passerat en toppnivå. USA ser ut att vara näst på tur.
Oron tar sig främst uttryck i att det på New York-börsen främst är teknikaktier och aktier i tillväxtbolag som tagit mest stryk. Men i Asien syns även stora nedgångar i råvarubolag och cykliska bolag, som annars varit vinnare i den pågående återhämtningen.
Även om den amerikanska centralbanken sänt ut signaler om att den stigande inflationen är övergående, hjälper det inte för att lugna aktiemarknaden.
Börsen "rekylmogen"
Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, tycker att man främst ska se nedgången nu som en normal utveckling efter en lång tid när börsen i princip bara har fortsatt att klättra uppåt.
– Börsen var rekylmogen och så kom inflationsoron som en katalysator, säger han.
En så lång tid med en sådan stark börsutveckling som under det senaste året är inte normalt och Lundevall tror att det blir mer svängningar framöver.
– Tillväxttakten toppar just nu och efter en sådan period brukar det bli lite sämre börstider.
– I förhållande till vad vi har haft under de senaste månaderna är det absolut rimligt att tro att det blir mer skakigt framöver, säger han.
Maria Landeborn är inne på samma linje.
– Den enorma börsuppgången vi har bakom oss ska man vara tacksam över men inte vänta sig att den fortsätter. De stora börsuppgångarna ligger bakom oss, säger hon.
Inflationsoron har kommit i vågor och det kommer att ta lite tid att se vad som händer med inflationsutvecklingen och den ekonomiska tillväxten, bedömer Lundevall.
– Men jag tror inte på någon domedagskrasch utan på mer normala svängningar.