"Svårare att göra fel med premiepensionen"

Staten kliver nu in och rensar ytterligare bland fonderna i premiepensionssystemet – risken för spararen att åka på blåsningar minskar och kvaliteten höjs, enligt Pensionsmyndigheten.

Nu fortsätter städningen på fondtorget. Arkivbild.

Nu fortsätter städningen på fondtorget. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-18 13:15

Minskningen av antalet fonder på fondtorget för våra premiepensioner är ett andra steg i den storstädning som inleddes efter skandalerna med Allra och Falcon Funds.

Staten ska nu upphandla ett antal kvalitetssäkrade fonder med låga avgifter, och valmöjligheterna på fondtorget minskar nu från mellan 400 och 500 fonder till mellan 150 till 200.

– I pensionsöverenskommelsen från december 2017 sades det att upphandlade fonder är bäst för spararna, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten och särskild utredare med ansvar för att sätta den nya ordningen i drift.

Han förklarar att syftet är att åstadkomma en högre kvalitet rent förvaltningsmässigt på de valbara premiepensionsfonderna, och att de ska ha så låga avgifter som möjligt.

– Vem som helst kan bli fondförvaltare, det är inte som med exempelvis läkare som har en legitimation. Men alla är inte lika bra på att ta hand om andras pengar. Tanken är nu att bara erbjuda kvalitetsgranskade fonder, och att det ska bli svårare för spararen att göra fel.

Staten kliver in

Staten ska helt enkelt ta mer ansvar för premiepensionsfonderna, förklarar han, för premiepensionen är en del av socialförsäkringssystemet.

– Det känns rimligt att staten sköter fondtorget lika ansvarsfullt som andra liknande privata aktörer. Att göra det så bra som möjligt för spararna.

Men det finns förstås kritiker som tycker att valfriheten nu begränsas och att premiepensionssystemet blir mer anpassat efter de stora pensionsjättarna. Udda uppstickare får inte längre plats, och det kan missgynna sparare, tycker de. Frågan är om det kommer att finnas utrymme för olika intresseinriktningar bland fonderna framöver.

– Ja, fondtorget erbjuder i dag möjlighet att välja bort vissa saker. Sedan är tanken med det nya systemet att fortsätta erbjuda olika kategorier och inriktningar, med både ett brett och djupt utbud.

Om många sparare efterfrågar en viss inriktning så ska det kunna erbjudas, förklarar han.

Hälften av kapitalet i soffliggarfonden

Men det här med premiepension och fondval är inget som sparare går in och pillar med särskilt ofta. Erik Fransson berättar att ungefär hälften av kapitalet i premiepensionssystemet ligger i AP 7, också kallad soffliggarfonden, eftersom den som inte gör något val automatiskt får sina pengar placerade där.

– Därför är det så viktigt att AP 7 Såfa är en bra produkt. Man behöver inte ha dåligt samvete om man inte väljer.

Det har den varit, historiskt sett, AP 7 Såfa har gått bättre än genomsnittet på fondtorget under många år. Förra året var dock resultatet sämre, och de cirka fem miljoner sparare som har sina pengar i AP7 Såfa hade fått högre pensioner om de gjort ett aktivt val.

Fakta: Färre fonder att välja mellan

I dag finns mellan 400 och 500 fonder på fondtorget att välja mellan för den del av pensionen som var och en kan bestämma själv hur den ska förvaltas, premiepensionen.

Antalet valbara fonder ska nu bli färre, och dessutom kvalitetssäkras. En ny nämndmyndighet inrättas. Den ska upphandla fonder till premiepensionens fondtorg. Ett syfte är att stävja oseriösa aktörer, inte minst i ljuset av flera skandaler på senare år med pensionsbolag.

"Fonderna ska vara kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet", heter det i riktlinjerna.

Den nya myndigheten inrättas i september. Om två till tre år ska det nya systemet med färre fonder vara infört.

Källa: Pensionsmyndigheten


Fakta: Här är de mest och minst populära fonderna

Förra året gjordes knappt 900 000 fondbyten på fondtorget, och antalet inloggningar var nära 2,5 miljoner.

Allra störst på fondtorget är AP 7 Såfa, med drygt 4,8 miljoner sparare och 689 miljarder kronor i förvaltat kapital. Swedbank Robur ligger tvåa, med nästan 324 000 sparare och 53 miljarder i förvaltat kapital. Därnäst kommer AMF Aktiefond Sverige, cirka 200 000 sparare och 25 miljarder i förvaltat kapital, Didner & Gerge Aktiefond med 190 000 sparare och nästan 27 miljarder i förvaltat kapital och AMF Aktiefond Världen med 185 000 sparare och nästan 22 miljarder i förvaltat kapital. 105 fonder har fler än 20 000 sparare.

Bland de minst populära fonderna finns BL - Equities Asia B som bara två sparar i och med 260 000 kronor i förvaltat kapital, BL - Bond Emerging Markets Euro B med tre sparare och 213 000 i förvaltat kapital, BL - European Smaller Companies B med fem sparare och 294 000 i förvaltat kapital, Pictet-Emerging Corporate Bonds R med sex sparare och 497 000 i förvaltat kapital och NN (L) Green Bond P med sex sparare och 314 000 i förvaltat kapital. 27 fonder har färre än 100 sparare.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!