Svårt veta om statliga bolag styrs hållbart

Det går inte riktigt att veta om de statliga bolagen styrs hållbart eftersom påbuden till bolagen inte följs upp, enligt Riksrevisionen. Regeringen verkar bry sig mer om processer än konkreta resultat och framsteg.

Riksrevisionen vill att regeringen tydligare pekar ut för de statliga bolagen vad hållbart företagande innebär i praktiken. Arkivbild.

Riksrevisionen vill att regeringen tydligare pekar ut för de statliga bolagen vad hållbart företagande innebär i praktiken. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-22 08:40

"Staten är en av de absolut största bolagsägarna i Sverige, och det spelar roll hur den agerar på det här området", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande om granskningen.

Hon noterar att staten är hel- eller delägare i 46 aktiebolag med ett värde på cirka 640 miljarder kronor.

Riksdagen har sagt att bolagen ska vara föredömen när det gäller hållbart företagande och öppenhet. Det kan handla om god arbetsmiljö, bra arbetsvillkor, att verka för mänskliga rättigheter, jämställdhet och minskad påverkan på klimat och miljö.

Riksrevisionen har granskat om regeringens styrning av de statligt ägda bolagen leder till att ambitionerna om hållbart företagande uppnås, och hur de omsätts i praktiken.

Fokus verkar, enligt Riksrevisionen, ligga på övergripande frågor och processer. Inte konkreta resultat och framsteg.

Riksrevisionen anser att regeringen måste vara tydligare gentemot bolagen och vad hållbarhet innebär i verksamheten. Informationen till riksdagen måste bli bättre om hur bolagen klarar mål för hållbarhet för sociala frågor och miljö. Och staten bör öka kraven på redovisning i hållbarhetsfrågor från bolagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!