Svenska 5G-operatörer måste fasa ut Huawei

Flera svenska leverantörer använder teknik från kinesiska Huawei som nu portas från det svenska 5G-nätet. Senast 2025 måste den tekniken vara borttagen.
–Det är klart att vissa delar kan bli lite tufft, men vi kommer leva upp till villkoren, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

Post- och telestyrelsen (PTS) förbjuder produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät, på rekommendation av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Arkivbild.

Post- och telestyrelsen (PTS) förbjuder produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät, på rekommendation av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-20 11:50

Post- och telestyrelsen (PTS) förbjuder produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät, på rekommendation av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Bedömningen är att de riskerar att skada Sveriges säkerhet genom sin koppling till Kina, som enligt myndigheterna bedriver omfattande cyberspionage.

Beslutet om att utesluta dem från höstens 5G-auktioner innebär att nyinstallation och implementering av viktiga funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med deras produkter, och att i de fall där de redan är leverantör måste tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.

PTS meddelar samtidigt att fyra budgivare har godkänts för att delta i höstauktionen: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom.

Förberedda på scenariot

Sedan tidigare använder flera svenska operatörer Huawei som leverantör av 5G-teknik, däribland Tre, Tele2 och Telenor.

– Vi har flera leverantörer i dag. Beskedet kom nu och det är inget nytt, vi har sett scenariot komma och vi är förberedda på det. Det jag kan säga är att vi har blivit godkända för att man vet att vi lever upp till villkoren, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

TT: Enligt villkoren ska all teknik från Huawei i 5G-näten vara avvecklat senast 2025. Är det möjligt för er?

– Det som är väldigt bra i detta är att det är tydligt och vi har vår tidslinje. Vi har samarbete med Ericsson, och det kommer definitivt att utvidgas. Och att vi är en av de fyra godkända är beviset på att vi kommer leva upp till villkoren.

TT: Men är tidsplanen på 2025 möjlig?

– Vi har svarat på frågor från myndigheterna, och de har godkänt våra svar. Det är klart att vissa delar kan bli lite tufft, men vi kommer leva upp till villkoren, säger Haval van Drumpt.

Fasar ut Huawei

Joel Ibson, kommunikationschef på Tele2, säger att beskedet om Huaweis utestängning inte kommer innebära några problem för operatörens 5G-satsning.

– För oss innebär det här att vi kan slutföra vår upphandlingsprocess för val av 5G-leverantörer, säger han.

– För de sajter vi byggt hittills har vi använt en mix av befintliga leverantörer. Men vi ser inga problem att fortsätta driva de sajterna och sedan uppfylla de krav som ställts i dag inom den tid som har satts.

TT: Ni ska fasa ut Huawei?

– Vi kommer säkerställa att hela vårt 5G-nät uppfyller kraven. Sedan exakt när och hur det görs är lite tidigt att säga, vi har precis fått beskedet.

– Det här beskedet innebär egentligen bara att vi kanske får ändra på tidplanen för när vi genomför olika delar av utrullningen, vissa delar kan vi behöva tidigarelägga, andra får vi lägga senare, säger han.

Höjda priser?

Enligt Ibson kommer dagens besked inte innebära tydligt ökade kostnader för Tele2, men det kan påverka konsumenterna.

– Vi har alltid argumenterat för konkurrens på marknaden. Ur det perspektivet är det aldrig bra att leverantörer försvinner från en marknad. I slutändan riskerar alltid minskad konkurrens att bidra till ökade priser för konsumenten.

Fakta: Från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G, som kom elva år senare, möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Facebooks Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, och i Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för 5G-nätet ske med start den 10 november.

Auktionen ger fyra tillståndshavare: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom, möjlighet att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund — 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!