Svenska sparpengar i militärjuntans partners

Svenska banker och AP-fonder har mångmiljoninvesteringar i företag som kritiserats av FN för sina nära kopplingar till regimen i Myanmar.

Svenska banker och AP-fonder har miljoninvesteringar i företag som enligt FN direkt bidrar till att militären i Myanmar kan finansiera sina övergrepp på befolkningen. Arkivbild.

Svenska banker och AP-fonder har miljoninvesteringar i företag som enligt FN direkt bidrar till att militären i Myanmar kan finansiera sina övergrepp på befolkningen. Arkivbild.

Foto: AP

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-02 21:35

Det framgår av en kartläggning av Fair finance guide, som granskar hållbarhet inom finansbranschen, skriver Dagens Nyheter.

Nordea har investerat totalt 269 miljoner kronor i tre företag som undersökts, varav ett förser Myanmars militär med vapen. I det bolaget har Nordea investerat 71 miljoner via sparfonder.

Sjunde AP-fonden, som förvaltar premiepensionen för över fem miljoner svenskar, har 73 miljoner investerade i ett av företagen, Adani Ports. Det indiska företaget driver en hamn i Myanmar och har hyresavtal med ett företag ägt av militären.

– Det är förvånande att svenska investerare inte agerat när FN sedan flera år har pekat ut och fördömt företagens samarbete med militären, säger Jakob König, projektledare på Fair finance guide, till DN.

Nordea uppger att banken tagit del av FN-rapporten och kontaktat berörda bolag. Ett av dem har enligt banken placerats i karantän tills vidare.

"Gällande Adani Ports kommer vi avyttra hela det innehavet och vi har redan sålt drygt 80 procent.”, skriver Eric Pedersen, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, i ett mejl.

– Det är tyvärr vanligt att man agerar först när någon lyfter kritiken om företagen i stället för att själva kontrollera att företagen lever upp till grundläggande krav kring mänskliga rättigheter, säger König.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!