"Ta chansen att vinna miljoner på världens största lotterier såsom Powerball och Mega Millions! Kom i gång direkt och smidigt med BankID."
Så lyder en text på hemsidan hos ett stort svensk spelbolag. Man kallar det för lottospel, medan Svenska Spel refererar till det som "skuggspel". Det går ut på att kunderna hos ett spelbolag satsar pengar på utgången av ett lottospel som någon annan anordnar.
– På den svenska marknaden är skuggspelet fortfarande i sin linda. Men vi ser ett allt större intresse från etablerade aktörer och även nya aktörer, säger Anna Romboli, affärsområdeschef på Svenska Spel.
I Sverige är detta lagligt, så länge den som anordnar skugglotteriet har tillstånd från den som anordnar det. Svenska Spel har inte gett några sådana tillstånd, vilket har gjort att spelbolag med svensk licens riktat in sig mot utländska lotterier.
Förvirrar kunderna
Hur stort fenomenet blivit i Sverige är svårt att säga. Men en rapport som analysföretaget H2 Gambling Capital gjort på uppdrag av Svenska Spel visar att skugglotterierna står för nästan 40 procent av marknaden för lotto på nätet. Det innebär intäkter på mellan 13 och 15 miljarder kronor under 2019.
Enligt Spelinspektionen är det förbjudet att "utforma vadhållning på ett sådant sätt att det framstår som ett traditionellt lotteri". Men enligt Anna Romboli händer det ändå att det förvirrar kunderna.
– Det är svårt att förstå om man spelar skuggspel eller på ett riktigt lotteri. Vi har fått samtal till vår kundtjänst där kunden trott att den spelat på lotto när det i själva verket var ett skuggspel, säger Anna Romboli.
Urholkar marknaden
Ett annat problem är hur fenomenet försvårar för dem som anordnar lotterier.
– Alla vinstmedel från lotterierna går tillbaka till staten, och våra kollegor har föreningslivet, idrotten och ideella organisationer som förmånstagare. Givet att det nu etableras en spelform som direkt konkurrerar kommer möjligheten att finansiera förmånstagarna på sikt helt urholkas, säger Anna Romboli.
Därför vill Svenska Spel se ett förbud mot skugglotterierna, vilket i dag finns i Danmark och Australien. Ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) utesluter inte det.
"Det finns en bred politisk uppslutning i att allmännyttiga bolag ska ha en fortsatt stark ställning på spelmarknaden och vara befriade från kommersiell konkurrens. Regeringen fortsätter att följa utvecklingen på hela spelmarknaden för att säkra att intentionerna med spellagen uppfylls", säger han i en skriftlig kommentar.