Svensken mitt i champagnebråket: Har haft tur

Ett vädermässigt perfekt år – men ändå en bransch i kris. Trots det ser Kristofer Ruscon, grundare av världens enda svenska champagnehus Hatt et söner, positivt på framtiden. –Vi har haft tur på många sätt, säger han till TT.

Årets försäljning av champagne väntas sjunka med en tredjedel. Arkivbild.

Årets försäljning av champagne väntas sjunka med en tredjedel. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-13 07:05

Det är en dryck främst förknippad med lyx och flärd. Men under sommaren har nyheter sipprat ut om ett allt annat än festligt år i den franska vinregionen Champagne med dess över 16 000 vinodlare och runt 360 champagnehus.

Det har skrivits om en bransch som drabbats hårt av coronapandemin när bröllop och fester ställts in runt hela världen. Om en infekterad konflikt mellan vinodlare och vinhus och om en global försäljning som väntas sjunka med en tredjedel jämfört med tidigare år, enligt brittiska Financial Times

"Katastrofalt"

Kristofer Ruscon vittnar om ett år likt inget annat i nordöstra Frankrike sedan han kom in i branschen i mitten av 00-talet. Han är grundare av den anrika regionens enda svenskägda bidrag: Hatt et söner.

– När krogarna stängdes de första månaderna var det katastrofalt och i det stora hela är detta ett hårt slag för regionen. Många kommer behöva sälja eller använda sig av finansiärer för att gå runt, det är inget snack om saken, säger Ruscon.

Hatt et söner är ett av de mindre champagnehusen och har permitterat tre av 17 anställda på vingården i Frankrike. Årets försäljning har hittills sjunkit med runt 33 procent, men ändå menar Kristofer Ruscon att man varit bättre rustat inför krisen än många andra.

– Vi har haft tur på många sätt och har varit i en lång period av växande inom koncernen. Vi har en bra kassa och våra lager har inte ont av att sparas, säger han.

Champagnekonflikt

Under sommaren har en infekterat konflikt mellan vinodlare och champagnehus trappats upp gällande mängden druvor som ska skördas i år. Husen har velat hålla nere skörden för att inte mätta marknaden och därmed devalvera värdet på flaskorna. Odlarna har i sin tur velat sälja så stora mängder druvor som möjligt.

Först en dag in i skördandet, kunde en kompromiss nås efter utdragna förhandlingar som innebär att maxtaket inte får överskrida 8 000 kilo druvor per hektar i år.

Det ser ut att bli den minsta skörden på 35 år.

– Frågan är om det blir döden för många vinodlare. Det är extremt dyrt att göra champagne och i år blir det jättetufft. På 8 000 kilo kanske man kan få en vingård att gå runt. Men på 7 000? Det vette fan, säger Kristofer Ruscon.

Champagnehuset gasar

Samtidigt spår han att 2020 års champagne kan bli en klassisk årgång.

– Kvalitetsförhållanden har varit otroligt bra så det blir omöjligt ett dåligt år. Att det blir ett stort champagneår är vi övertygade om. I synnerhet tror vi årgångschampagne kan bli otroligt ovanligt.

Enligt Kristofer Ruscon blir hösten avgörande för branschen – i synnerhet för mindre aktörer som är mer utsatta än jättar som lyxmärkeskoncernen LVMH, med bland annat Moët & Chandon, Dom Pérignon och Veuve Clicquot i portföljen.

Och trots en osäker framtid talar han om att trampa på gasen. Att vända de dystra prognoserna till något positivt.

– Vi kommer ta bort permitteringarna och anställa folk. Vi ska använda vår kassa för att börja springa. Vi har aldrig fått så många förfrågningar om att köpa upp vinhus.

Kristofer Ruscon spår en klassisk champagneårgång.
Kristofer Ruscon spår en klassisk champagneårgång.
Fakta: Champagne

Champagne är ett mousserande vin från vinregionen Champagne i nordöstra Frankrike. Vinet görs av rödvins- och vitvinsdruvor som växer runt floden Marne.

Standardchampagne består av vin med olika ålder och två eller tre druvsorter. Varje producent har en ”husets stil”, lika år efter år. Det finns även roséchampagne av blandat vitt och rött vin. Goda år görs även årgångschampagne.

Tidigare dominerades produktionen av kvalitetschampagne av stora champagnehus som köpte druvor, vin eller färdig champagne av andra, för att sedan blanda dem för sitt eget varumärke. Numera buteljerar många mindre producenter sin egen champagne och flera av dem tillhör de allra främsta vad gäller kvalitet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!