– I dag levererar Swedbank ytterligare ett starkt kvartal i osäkra tider, säger Swedbanks vd Jens Henriksson på en telefonkonferens med journalister.
– Styrelsen överväger fortsatt frågan om utdelning för 2019. Swedbank vill ge utdelning, men vi följer utvecklingen och tar hänsyn till myndigheternas bedömningar och vi är också vaksamma på hur pandemin utvecklas, tillägger han.
Swedbankaktien stiger med cirka en procent efter rapporten, vilket innebär ett kurslyft på nästan åtta procent sedan årsskiftet.
Stabila buffertar
Jens Henriksson beskriver bankens kärnaffär som stark, med stabila kapital- och likviditetsbuffertar. Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, är också stabilt och provisionsnettot får draghjälp av den starka börsutvecklingen och är nu tillbaka på normala nivåer efter fallet i andra kvartalet.
Kortverksamheten återhämtade sig också. Och de underliggande kostnaderna utvecklas enligt plan, medan kostnaderna för åtgärder kring utredningar och juridisk rådgivning i anslutning till penningtvättsfrågorna fortsätter att vara låga jämfört med prognos.
– Vi justerar därför våra utgifter för året till att vi tror att de hamna strax under 21 miljarder kronor, säger Jens Henriksson.
Tidigare låg Swedbanks helårsprognos för kostnader på 21,5 miljarder.
Utredningskostnader kan öka
Swedbank har för 2020 satt av 1,55 miljarder kronor för att täcka de så kallade utredningskostnaderna, jämfört med 1,1 miljarder 2019. Men efter det att den så kallade Clifford Chance-utredningen blev klar tidigare i år har utredningskostnaderna fallit markant.
– Vi tror det beror en del på covid. Men det kan också vara att det material vi har tagit fram är så bra att man inte behöver göra ytterligare utredningar, säger Henriksson.
Han tillägger dock att om det kommer komplicerade frågor från amerikanska myndigheter kan kostnaderna gå upp.
Bankledningen utgår från Swedbankekonomernas bedömning att botten i coronakrisen har passerats och att konjunkturen nu är på väg uppåt.
– Samtidigt vågar vi inte fullt ut ta höjd för detta eftersom vi ser den ökade osäkerhet som just nu präglar världen, säger Henriksson.
Tar höjd för sämre utveckling
Det osäkra läget i pandemin gör att Swedbank sätter av ytterligare 425 miljoner kronor för att täcka befarade kreditförluster. Det hamnar ovanpå de avsättningar på 3,3 miljarder kronor för kreditförluster som banken har gjort under första halvåret.
Enligt Henriksson handlar det om att ta höjd för om utvecklingen skulle bli sämre än vad banken ser framför sig.
– Hade vi följt den prognos som vi gjort hade vi kunnat föra tillbaka runt 700–800 miljoner kronor i minskade kreditförluster, säger han.
– Vi ser en oro. Vi är vaksamma. Men vi står väldigt väl förberedda och väldigt starka, tillägger han.